6745 Sayılı Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanundan Dikkatimizi Çekenler

İhale (Ortak-Diğer) Diğer Mevzuat Analizleri
6745 SAYILI YATIRIMLARIN PROJE BAZINDA DESTEKLENMESİ İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUNDAN DİKKATİMİZİ ÇEKENLER
Özeti :

6745 sayılı Kanun bugün yürürlüğe girmiştir. Söz konusu kanunda yatırımlarla ilgili önemli değişiklikler yapılmış, aynı zamanda mali alanlarda da bizleri ilgilendirecek değişikliklere imza atılmıştır.

  İhale ve mali konularda DANIŞMANLIK ve EĞİTİM talepleriniz için iletişime geçmek üzere lütfen TIKLAYINIZ

6745 SAYILI YATIRIMLARIN PROJE BAZINDA DESTEKLENMESİ İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUNDAN DİKKATİMİZİ ÇEKENLER

7 Eylül 2016 tarihinde 6745 sayılı Torba Yasa yürürlüğe girmiş ve birçok kanunda değişiklik yapılmıştır. Kanunun adında da ifade edildiği üzere değişiklikler temel olarak yatırımların desteklenmesine yöneliktir. Bu yönde ilgili kanunlarda, teşviklerde düzenlemeler yapılmış ve yetkiler verilmiştir. Bunun haricinde özellikle mali alanı ilgilendiren konularda da değişiklikler yapılmış olup, yapılan değişikliklerden bazıları şu şekildedir:

  1. 5018 sayılı Kanunda değişiklik yapılmıştır. Bu değişiklikle her türlü haberleşme hizmetleri ile elektrik ve doğalgaz alımlarının süresi 3 yıla çıkarılmış ve hangi mal ve hizmetlerde birden fazla yıla yaygın alımların yapılacağı konusunda Bakanlar Kuruluna yetki verilmiştir.
  2. Döner sermaye saymanlık personeli fıkradaki düzenleme uyarınca ödeme yapılmayacağı 375 sayılı KHK’da değişiklik yapılarak vurgulanmış ve yeni şekliyle Anayasa Mahkemesi tarafından verilen iptal kararı da dikkate alınmış, ancak, saymanlık personeline yeni haklar sağlanmamıştır.
  3. Vazife ve harp malullerinin ihtiyaç duyduğu her türlü ortez, protez ve diğer iyileştirici araç ve gereçler herhangi bir kısıtlama olmaksızın SGK tarafından karşılanacaktır.
  4. Erişme kontrollü uygulanan karayollarında yapılan, işletilen, işlettirilen veya yap-işlet-devret modeli esas alınarak yaptırılan ve işlettirilen binalar ile hizmet tesisleri ve bakım işletme tesisleri, erişme kontrolü uygulanan karayolunun müştemilatı sayılacaktır.
  5. Kreş ve gündüz bakımevleri gelir ve kurumlar vergisi açısından istisna kapsamına alınmıştır.
  6. Tüzel kişiliği kaldırılarak tek mahalleye dönüştürülen beldelerde içme ve kullanma suları için alınacak ücret beş yıl süreyle en düşük tarifenin % 50’sini geçemeyecek olup, bu yerlerde oturanlar açısından su bedellerinde belirleme yapılmıştır.
  7. Merkez teşkilatındaki uzman unvanlı kadrolarda bulunanlara özel hizmet tazminatı ihdas edilmiştir.
  8. Rektör yardımcılarının çalışma sürelerine yönelik değişiklik yapılmış ve Rektörün görev süresi ile sınırlı olacak şekilde rektör yardımcısı seçilmesi kararlaştırılmıştır.
  9. Yeni vakıf ve devlet üniversiteleri kurulmuş, bazı üniversitelerin ismi değişmiştir.
  10. Belediye şirketlerinin kuracakları trafik denetleme sistemleri ile kesilecek trafik cezalarından pay alması imkanı sağlanmış; ancak, trafik cezalarından alınan hasılat maliyete ulaşıncaya kadar % 30, sonrasında ise % 15 ile sınırlandırılmıştır.
  11. 5510 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinde değişiklik yapılarak bakmakla yükümlü olunan kişiler netliğe kavuşturulmuştur.
  12. 4-b kapsamındaki sigortalıların malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinden 5 puanlık kısmına isabet eden tutar Hazine tarafından karşılanacaktır.