Taşınır Mal Yönetmeliğinde Neler Değişti?

Mali Yönetim Mali Yönetim ve Kontrol
TAŞINIR MAL YÖNETMELİĞİNDE NELER DEĞİŞTİ?
Özeti :

Analizimizde Taşınır Mal Yönetmeliğindeki 22 Nisan 2016 tarihli ve 29692 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren değişikliklerden dikkatimizi çekenlere yer verilmeye çalışılacaktır.

  İhale ve mali konularda DANIŞMANLIK ve EĞİTİM talepleriniz için iletişime geçmek üzere lütfen TIKLAYINIZ

TAŞINIR MAL YÖNETMELİĞİNDE NELER DEĞİŞTİ?

 

1. Yeni Tanımlar Getirilmiştir

Gerçeğe Uygun Bedel:

Yönetmeliğin Tanımlar bölümünde (ı) bendinde yer alan  “Rayiç Bedel” tanımı kaldırılarak yerine (d) bendinde “Gerçeğe Uygun Değer” tanımı getirilmiştir. Gerçeğe uygun değer;

“Piyasa koşullarında muvazaasız bir işlemde bilgili ve istekli taraflar arasında bir varlığın el değiştirmesi veya bir borcun ödenmesi için belirlenen tutar”  olarak tanımlanmıştır.

Sanal Ambar:

(i) Bendi ile sanal ambar kavramı getirilmiştir. Sanal ambar “Tesis kapsamındaki taşınırların yalnızca elektronik ortamda takip edilebilmesi amacıyla oluşturulan ambar olarak tanımlanmıştır. Bu ambarın kullanılacağı durum ise kamu idarelerinin binalarına takılan klima kamera sistemi vb. gibi taşınırların izlenmesi içindir.

Taşınır Kayıt ve Taşınır Kontrol Yetkilisi

(n) bendi ile taşınır kayıt ve kontrol yetkilisi kavramı kaldırılarak yerine (n) bendinde Taşınır kayıt yetkilisi ve (p) bendinde taşınır kontrol yetkilisi kavramları getirilmiştir

 

2. Taşınır Kayıt ve Taşınır Kontrol Yetkilileri Adıyla 2 Yeni Görev Oluşturulmuştur

Yönetmelik değişikliği ile 2 yeni görevli tanımı yürürlüğe girmiştir. İşin özü daha önce 2 görevi bir kişi yürütmekteydi.

Yönetmelikte;  

Taşınır Kayıt Yetkilisi: Taşınırları teslim alan, sorumluluğundaki ambarlarda muhafaza eden, kullanıcılarına ve kullanım yerlerine teslim eden, bu Yönetmelikte belirtilen esas ve usullere göre kayıtları tutan, bunlara ilişkin belge ve cetvelleri düzenleyen ve bu hususlarda hesap verme sorumluluğu çerçevesinde taşınır kontrol yetkilisi ve harcama yetkilisine karşı sorumlu olan görevlileri,

Taşınır kontrol yetkilisi: Taşınır kayıt yetkilisinin yapmış olduğu kayıt ve işlemler ile düzenlediği belge ve cetvellerin mevzuata ve mali tablolara uygunluğunu kontrol eden, Harcama Birimi Taşınır Mal Yönetim Hesabı Cetvelini imzalayan ve bu konularda harcama yetkilisine karşı sorumlu olan görevlileri,

Olarak tanımlanmıştır.

2 görevlinin görev, yetki ve sorumlulukları yönetmeliğin 6’ncı maddesinde düzenlenmiştir.

Sorumluluk

Taşınır kayıt yetkilileri ile taşınır kontrol yetkilileri, düzenledikleri ve imzaladıkları belge ve cetvellerin doğruluğundan harcama yetkilisine karşı birlikte sorumludur.

 

3. Hurdaya Ayırmaya ve Taşınır Devrindeki Bürokratik Uygulamalar Azaltılmıştır

Hurdaya Ayırma

Yönetmeliğin 28’nci maddesinde yer alan “Hurdaya Ayırma Suretiyle Çıkış” maddesindeki "Hurdaya ayrılmasına karar verilen taşınırlardan kayıtlı değeri Bakanlıkça belirlenecek tutara kadar olanlar harcama yetkilisinin, belirlenen tutarı aşan taşınırlar ise kamu idaresi üst yöneticisinin onayı ile kayıtlardan çıkarılır. " hükmü

"Hurdaya ayrılmasına karar verilen taşınırlar harcama yetkilisinin onayı ile kayıtlardan çıkarılır." olarak değiştirilmiştir.

Görüleceği üzere bu değişiklikle hurdaya ayırmadaki  Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen parasal tutar kaldırılmış ayrıca Üst yönetici imzası yerine Harcama yetkilisinin imzası ile işlemlerin yapılabilmesi sağlanmıştır.

Yine hurdaya ayırma ile ilgili değişiklikle; Hurdaya ayırmada oluşturulan 3 kişilik komisyonun en az birinin işin uzmanı olması zorunlu hale getirilmiştir.

Taşınır devri

Yönetmeliğin eski halindeki "Harcama yetkililerinin onayı ile kayıtlardan çıkarılacak taşınırlar için tutar belirlenmesi" düzenlenmesine sona erdirilmiş, bunun yerine “Harcama yetkililerinin onayı ile harcama birimleri ile diğer idarelere devredilecek ve satışı yapılacak taşınırlar için tutar belirlemeye” bakanlık yetkilidir şeklinde olmuştur.

 

4. Sayıştay’a ve Maliye Bakanlığına Gönderilecek Belgelerden Bazıları Artık Gönderilmeyecektir

Yönetmeliğin 34’üncü maddesinde yapılan değişiklik ile;

" Kamu idareleri, her malî yılbaşından önce, harcama birimlerini ve bunlara bağlı ambarların açık adreslerini ve bu ambarlardan sorumlu taşınır kayıt ve kontrol yetkililerinin ad, soyad ve unvanlarını gösteren listeleri Sayıştaya göndermekle yükümlüdür. Yıl içinde yapılan değişiklikler de, değişiklik tarihinden itibaren en geç bir ay içinde Sayıştaya bildirilir. " hükmü yürürlükten kaldırılmıştır.

Böylece Taşınır Kesin Hesap Cetveli ile Taşınır Kesin Hesap İcmal Cetvelinin bir nüshasının Sayıştay’a ve Cetvellerin Maliye Bakanlığa gönderilmesi yürürlükten kaldırılmıştır.

Taşınır Mal Yönetmeliğindeki bu değişiklikler 1 Mart 2016 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir.