Taşeron İşçi Düzenlemesinde Önemli Bir Sorun: Belediye Şirketi Olmayan Belediyeler Ne Yapacak

Hizmet Alımları Belediye Şirketleri
TAŞERON İŞÇİ DÜZENLEMESİNDE ÖNEMLİ BİR SORUN: BELEDİYE ŞİRKETİ OLMAYAN BELEDİYELER NE YAPACAK
Özeti :

Taşeron işçilerinin kadroya alınması gündemde. Belediyelerde taşeron işçilerinin belediye şirketleri bünyesine alınması söz konusu olup, şirketi olmayan belediyelerin kolay yoldan şirket kurması hibe ile mümkündür.

  İhale ve mali konularda DANIŞMANLIK ve EĞİTİM talepleriniz için iletişime geçmek üzere lütfen TIKLAYINIZ

TAŞERON İŞÇİ DÜZENLEMESİNDE ÖNEMLİ BİR SORUN: BELEDİYE ŞİRKETİ OLMAYAN BELEDİYELER NE YAPACAK

Gün geçmiyor ki her yeni düzenlemede belediye şirketleri ön plana çıkmasın. Bu düzenlemelerden sonuncusu belediye şirketlerinin de diğer kamu idareleri gibi kamu bankalarını kullanma zorunluluğu getirilmesiydi ki bu analiz mali hakemde yayınlanmış idi. (https://www.malihakem.com/analizler/belediye-sirketleri-de-artik-kamu-bankalari-ile-calisacak_an108.html)

Geçtiğimiz günlerde ülkemizin büyük bölümünü etkileyen taşeron personeller ile ilgili düzenlemede belediye şirketleri bir kez daha gündeme geldi.

Maliye Bakanımız Sayın Naci AĞBAL’ın taşeron personel hakkındaki düzenlemede belediye şirketlerini ilgilendiren ifadeleri şu şekildedir:[1]

Yanıtı en çok aranan sorulardan biri belediyeler ve mahalli idareler. Bu konuda kendi bünyelerinde şirketlere alım gibi bir durum söz konusu oldu ama halihazırda belediyelerin şirketlerinden taşere edilen işçilerin durumu ne olacak? Bunlar için bir kadroya alım gibi yeni bir süreç işleyecek mi?

“Şu anda yapmakta olduğumuz düzenleme de belediyeye veya belediyenin bağlı kuruluşuna karşı bir asıl işveren yanında çalışan kişileri biz kapsama alıyoruz. Belediye şirketlerini kapsama almıyoruz. Onlar zaten bir belediye şirketinde çalışan kişiler. Onlar taşeron firma yanında çalışan kişiler değil. Halbuki belediyeye veya bağlı kuruluşuna karşı bir taşeron firma yanında çalışanlar böyle değil. Biz bu kişileri diğer belediye şirketlerinde çalışanlarla aynı noktaya getiriyoruz. Dolayısıyla halihazırda bir belediye şirketinin bünyesinde çalışıyorsa kişi bugün varılmak istenen nokta o kişi için geçerli şu anda.

Aynı durum belediye iktisadi teşebbüsleri içinde geçerli mi?

Tabi orada da geçerli.

Bir belediye şirketinde çalışıp başka bir kamu kurumuna taşeron olarak hizmet veren işçilerin durumu nasıl olacak? Özellikle güvenlik alanında bu konuda çalışan çok sayıda işçi olduğuna dair bize gelen haberler oldu.

Kişi burada halihazırda belediye şirketinde çalışıyorsa normalde bu kişinin bu şirkette çalışmaya devam etmesi gerekir. Bu konuyla ilgili şu anda net bir şey söylemeyeyim. Ama normalde bizim burada arzuladığımız halihazırda kamuda çalışmayan kişilerin kamuya alınması. Dolayısıyla bir belediye şirketinde çalışan kişi zaten kamuda istihdam edilen kişidir.

Konu ile ilgili kanun yürürlüğe girdiğinde ayrıntılarını daha rahat göreceğimiz kesin olsa da Maliye Bakanımızın yukarıdaki açıklamalarından belediyelerde çalışan taşeron firma personellerinin belediye şirketlerinde istihdam edileceği sonucuna ulaşmak mümkün. Peki belediye şirketi olmayan belediyelerimiz ne yapacaklardır. Belediyelerimizin belediye şirketi kurabilmelerinin bir çok yolu olmakla birlikte biz en kolay yol olan hibe yolu ile belediye şirketinin kurulmasını anlatmaya çalışacağız.

Hibe Yolu İle Belediye Şirketi Kurulması Neden Daha Kolaydır? Belediye’nin Kendisi Şirket Kurmak İsterse Nasıl Bir Zorluk Bulunmaktadır?

Normal prosedür ile şirket kurmak isteyen belediyelerin izlemeleri gereken prosedür aşağıdaki gibidir:

  • Belediye Meclis Kararı
  • Bakanlar Kurulu İzni
  • Diğer Mali Prosedürler

Görüleceği üzere normal prosedür ile belediye şirketi kurmak isteyen belediyelerin önündeki en büyük engel Bakanlar Kurulu iznidir.

4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanunun 26. maddesi hükmüne göre, belediyeler ve diğer mahalli idareler ile bunların kurdukları birlikler tarafından ticari amaçla faaliyette bulunmak üzere ticari kuruluşlar kurulması, mevcut veya kurulacak şirketlere sermaye katılımında bulunması, Bakanlar Kurulu'nun iznine tabidir.

Görüleceği üzere 4046 sayılı Kanun hibe yoluyla belediye şirketi kurulmasını Bakanlar Kurulu Kararına tabi kılmamıştır. Dolayısıyla bu yöntem diğer yöntemlere göre daha hızlı olacağı muhakkaktır.

Hibe Yolu İle Şirket Nasıl Kurulur?

Hibe yolu ile belediye şirketi kurulmasının Türk Ticaret Kanunundaki karşılığı bedelsiz devirdir. Hibe yoluyla belediye şirketinin kurulabilmesi için aşağıdaki iki temel sürecin işletilmesi yeterli olacaktır.

  • Belediye Meclis Kararı: Hibe yoluyla şirket hisselerinin devralınmasında da belediyenin bir şirkete ortaklığı söz konusu olduğundan, 5393 sayılı Kanun’un 18. maddesinin (i) bendi hükmüne gereğince yine belediye meclisi kararı gerekmektedir.
  • Diğer Mali Süreç: Ticaret sicilinde eski şirketin tüm sermayesinin bedelsiz olarak belediye’ye devredildiğine dair karar alması gerekmektedir. Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre anonim şirketler en az 50.000.-TL. sermaye ile kurulduğundan şirket bu sermaye ve diğer tüm mali haklarını belediyelerin tüzel kişiliğine devretmiş olacaktır.

 

[1] http://www.milliyet.com.tr/iste-taseron-iscilerin-kadroya/ekonuomi/detay/2216283/default.htm

BELEDİYE ŞİRKETİ VE İHALE HUKUKU İLE İLGİLİ TÜM SORUNLARINIZ İÇİN HEMEN ARAYIN 0 535 645 00 20