Su ve Kanalizasyon İdareleri Yargı Harçlarından Muaf Mı?

Mali Yönetim Mali Yönetim ve Kontrol
SU VE KANALİZASYON İDARELERİ YARGI HARÇLARINDAN MUAF MI?
Özeti :

Bu analizimizde su ve kanalizasyon idarelerin yargı harçlarından muaf olup olmadığı incelenecektir.

  İhale ve mali konularda DANIŞMANLIK ve EĞİTİM talepleriniz için iletişime geçmek üzere lütfen TIKLAYINIZ

SU VE KANALİZASYON İDARELERİ YARGI HARÇLARINDAN MUAF MI?

1. 2560 Sayılı İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun

2560 sayılı İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanununun 1 inci maddesinde, İstanbul Su Kanalizasyon İdaresinin, İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı, müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğe haiz bir kuruluş olduğu; 21 inci maddesinin (a) bendinde, İstanbul Su Kanalizasyon İdaresinin görevleri için kullandığı taşınmaz mallarının, tesislerinin, işlemlerinin ve faaliyetlerinin her türlü vergi, resim ve harçtan muaf olduğu; ek 5 inci maddesinde ise, 2560 sayılı Kanunun diğer büyükşehir belediyelerinde de uygulanacağı hüküm altına alınmıştır.

2. 492 Sayılı Harçlar Kanun

492 sayılı Harçlar Kanununun 2 nci maddesinde; yargı işlemlerinden 492 sayılı Kanuna bağlı (1) sayılı tarifede yazılı olanların yargı harçlarına tabi olduğu; 11 inci maddesinde ise, genel olarak yargı harçlarını davayı açan veya harca mevzu olan işlemin yapılmasını isteyen kişilerin ödemekle mükellef oldukları hüküm alınmıştır. Ayrıca 492 sayılı Kanunun 13 ve 14 üncü maddelerinde, yargı harçlarından istisna tutulan işlemler ve muaf tutulan kişiler belirtilmiştir.

3. Harçlar Kanunda Yer Alan Yargı Harcı İstisnası

492 sayılı Kanunun 123 üncü maddesinin birinci fıkrasında, özel kanunlarla harçtan muaf tutulan kişilerden ve istisna edilen işlemlerden harç alınmayacağı, aynı maddenin son fıkrasında ise, 492 sayılı Kanunun 123 üncü maddesinde veya diğer kanunlarda yer alan harçtan muafiyete ilişkin hükümlerin, 492 sayılı Kanununa bağlı (1) sayılı tarifenin “(A) Mahkeme Harçları” bölümünün (V) numaralı fıkrasındaki “keşif harcı” ile “B) İcra ve iflas harçları” bölümünün (III) numaralı fıkrasındaki “haciz, teslim ve satış harcı” bakımından uygulanmayacağı hüküm altına alınmıştır.

4. Sonuç

Yukarıda yer verilen hükümler uyarınca, 2560 sayılı Kanun’a istinaden büyükşehir belediyelerine bağlı olarak kurulan su ve kanalizasyon idarelerinin işlem ve faaliyetleri, 492 sayılı Harçlar Kanunu’nun 123’üncü maddesinin 5’inci fıkrasında belirtilen “keşif harcı” ve “haciz, teslim ve satış harcı” dışında her türlü harçtan muaf tutulmuştur.

Su ve Kanalizasyon İdarelerinin işlem ve faaliyetlerde bulunurken 492 sayılı Harçlar Kanunu’nun istisna hükmüne dikkat etmeleri gerekir. Aksi halde muaf olduğu bir harç ödemesini yaparak kamu zararına sebep olabilirler.