Sayıştay Belediye Şirketlerinde Zimmete (Kamu Zararına Sebebiyet Verme) Hükmedecek Midir?

Mali Yönetim Belediye Şirketleri
SAYIŞTAY BELEDİYE ŞİRKETLERİNDE ZİMMETE (KAMU ZARARINA SEBEBİYET VERME) HÜKMEDECEK MİDİR?
Özeti :

Bu yazımızda belediye şirketlerinin merak ettiği bir soruya cevap vermeye çalışacağız: Belediye şirketlerinde Sayıştay zimmete hükmedebilir mi? veya Sayıştay, Belediye şirketlerinde hesap yargılaması yapıp sorumlular hakkında kamu zararına sebebiyet verdikleri doğrultusunda hüküm verebilir mi?

  İhale ve mali konularda DANIŞMANLIK ve EĞİTİM talepleriniz için iletişime geçmek üzere lütfen TIKLAYINIZ

SAYIŞTAY BELEDİYE ŞİRKETLERİNDE ZİMMETE (KAMU ZARARINA SEBEBİYET VERME) HÜKMEDECEK MİDİR?

Belediye şirketleri 2010 yılında 6085 sayılı Sayıştay Kanunu ile Sayıştay denetimine tabi kılınmakla birlikte 2014 yılından itibaren seçilen belediye şirketlerinde denetim gerçekleştirilmektedir. Yeni denetlenmeye başlanan her kurum ve kuruluşta olduğu gibi belediye şirketlerinde de denetimler esnasında ilginç tespit, iddia veya cevaplanması gereken sorunlarla karşı karşıya kalınabilmektedir.

Bazen de Sayıştay hakkında yeterli bilgi sahibi olmayan kişilerin Sayıştay denetimi ile ilgili yanlış bilgileri yüzünden Belediye Şirketleri tedirgin olabilmekte veya kamuoyu yanlış bilgilendirilebilmektedir.

 

SAYIŞTAY HESAP YARGISI HAKKINDA TEMEL BİLGİLER

Sayıştay ülkemizin yüksek denetim kurumu olarak 6085 Sayılı Sayıştay Kanunu kapsamındaki kamu idarelerinde denetimler (performans ve düzenlilik denetimleri) gerçekleştirmektedir. Sayıştay denetim sonuçlarını denetim raporları ile ilgili kamu idarelerine göndermekte ayrıca kamuoyuna da açıklamaktadır.

Sayıştay’ın denetlediği kurumlar açısından ayrıca bir özelliği daha bulunmaktadır: Hesap yargısı.

Hesap yargısında düzenlilik denetim süreçlerinden farklı olarak denetlenen kamu idarelerindeki sorumlularca kamu zararına sebebiyet verilmesi durumunda, kamu zararına sebebiyet veren sorumluların savunmaları alınarak Sayıştay denetçilerince hazırlanan yargılamaya esas rapor sonucu sorumlular hakkında Sayıştay Dairelerince hüküm verilmektedir.

Özetle; Sayıştay yargısı kamu zararına sebebiyet veren kamu görevlilerinin yargılanarak kamu zararının telafi edilmeye çalışıldığı mali yargı süreci olarak tanımlanabilir.

 

BELEDİYE ŞİRKETLERİNDE HESAP YARGILAMASI YAPILABİLECEK MİDİR?

6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun “Tanımlar” başlıklı 2’nci maddesinde;

“e) Hesap yargılaması: Kanunlarla belirlenen sorumluların hesap ve işlemlerinin mevzuata uygun olup olmadığının yargılama yoluyla kesin hükme bağlanmasını ve bununla ilgili kanun yollarını,

f) Yargılamaya esas rapor: Sayıştay dairelerince yapılacak yargılamaya esas olmak üzere, denetçiler tarafından genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin hesap ve işlemlerinin denetimi sırasında tespit edilen kamu zararına ilişkin düzenlenen raporu,”

hükümleri yer almaktadır.

Görüleceği üzere Sayıştay denetçilerince, yargılamaya esas rapor sadece genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri için düzenlenecektir. Dolayısıyla analiz başlığındaki sorumuzun cevabı için belediye şirketlerinin genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri içersinde olup olmadığının incelenmesi gerekmektedir.

Sayıştay Kanunu’nun 2’nci maddesinde Genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri;

“i): 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununda tanımlanan genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerini,”

olarak tanımlanmıştır.

Sayıştay Kanunu Genel Yönetim kapsamındaki kamu idareleri için 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun referans göstermiştir.

5018 Sayılı Kanunu’nun Tanımlar başlıklı 3’üncü maddesinde;

“ a) Genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri: Uluslararası sınıflandırmalara göre belirlenmiş olan, merkezî yönetim kapsamındaki kamu idareleri, sosyal güvenlik kurumları ve mahallî  idareleri,”

olarak tanımlanmış.

5018 sayılı Kanun kapsamındaki mahalli idareler ise aynı kanunun 2’nci bendinde

“ e) Yetkileri belirli bir coğrafi alan ve hizmetlerle sınırlı olarak kamusal faaliyet gösteren belediye, il özel idaresi ile bunlara bağlı veya bunların kurdukları veya üye oldukları birlik ve idareleri, 

Açıklanmıştır.

Sonuç olarak belediye şirketleri 5018 sayılı Kanun’un genel yönetim içersindeki mahalli idareler kapsamı içersinde değerlendirilmediğinden ve Sayıştay Kanunu’nun da hesap yargılaması 5018 sayılı Kanun kapsamındaki kamu idareleri için gerçekleşeceğinden, Sayıştay tarafından belediye şirketlerindeki görevliler için hesap yargılaması gerçekleştirilemeyecektir.

 

BELEDİYE ŞİRKETLERİ İLE İLGİLİ DAHA BİRÇOK KONUYU VE SORUNLU ALANLARDA DOĞRU CEVAPLARI ÖĞRENEBİLMENİZ İÇİN;

Sayıştay Uzman Denetçileri Salim DEMİREL ve H. Bahadır BARÇIN hocalarımızın “BELEDİYE ŞİRKETLERİ ve İSTİSNA UYGULAMALARI” kitabını muhakkak temin ediniz.

KİTAPLA İLGİLİ DETAY BİLGİYE AŞAĞIDAKİ LİNKTEN ULAŞABİLİRSİNİZ.

 

BELEDİYE ŞİRKETLERİ ve İSTİSNA UYGULAMALARI