Personel İhalelerinde Sorumluluk Askıya Alındı

Hizmet Alımları İşçi Hakları
PERSONEL İHALELERİNDE SORUMLULUK ASKIYA ALINDI
Özeti :

Personel ihalelerinizi izin almadan gerçekleştirmek ve personel ihalelerinizin içerisine her türlü kişiyi koymak suretiyle ihale yapmak ve personel ihalelerinizde çalışan kişileri istediğiniz alanlara kaydırmak ve personel haklarıyla ilgili itiraz ve kanun yollarına başvurmamak geçici bir süre de olsa artık mümkün.

  İhale ve mali konularda DANIŞMANLIK ve EĞİTİM talepleriniz için iletişime geçmek üzere lütfen TIKLAYINIZ

PERSONEL İHALELERİNDE SORUMLULUK ASKIYA ALINDI

6552 sayılı Torba Kanun ile personel çalıştırılmasına dayalı ihaleler açısından önemli düzenlemeler yapılmıştır: Kıdem tazminatı, yıllık izinler, uygun görüş alınması, görevlilerin sorumlulukları ve yardımcı işler listesi.

Söz konusu düzenlemelerden yardımcı işler listesinin Bakanlar Kurulu tarafından kabul edilip yayımlanması hariç diğerleri yürürlüğe girmiştir. Yürürlüğe giren düzenlemelerden özellikle sorumlulukla ilgili kısım (4734 sayılı Kamu İhale Kanununun Ek 8 inci maddesi), bu alanda görev yapanları ciddi anlamda tedirgin etmektedir.

62 nci maddenin birinci fıkrasının (e) bendi uyarınca yapılan personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihaleleri çerçevesinde çalıştırılan personel, ihale ve sözleşme konusu iş dışında başka bir işte çalıştırılamaz ve görevlendirilemez. Bu kapsamda, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalesine çıkılmaması gerektiği hâlde ihaleye çıkılması, uygun görüş alınması gereken hâllerde alınmadan ihaleye çıkılması, ihale kapsamında çalıştırılan personelin sözleşme konusu işler dışında çalıştırılması, 4857 sayılı Kanunun 2 nci maddesinin yedinci fıkrası hükmüne aykırılık teşkil edecek şekilde işlem ve eylemler yapılması nedeniyle idare aleyhine zarar ortaya çıkması hâlinde, oluşan bu zararlar, bu zarara neden olduğu tespit edilenlere rücu edilmek suretiyle tahsil edilir. Ayrıca, bu kişiler hakkında uygulanacak ceza ve disiplin hükümleri saklı kalmak üzere, bu kişilere her türlü aylık, ödenek, zam, tazminat dâhil yapılan bir aylık net ödemelerin beş katı tutarında idari para cezası uygulanır. 4857 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin ikinci fıkrasında öngörülen itiraz veya diğer kanun yollarına başvurmayan kişilere ise her türlü aylık, ödenek, zam, tazminat dâhil yapılan bir aylık net ödemelerin iki katı tutarında idari para cezası uygulanır.”

Yukarıda yer verilen 4734 sayılı Kanunun Ek 8 inci maddesinin üçüncü fıkrasının uygulanması 6645 sayılı Torba Yasa (Geçici Madde 1) ile 31.12.2015 tarihine kadar durdurulmuştur. Uygulanmayacak olan üçüncü fıkra sorumlulukların ve yaptırımların yer aldığı bölümdür.

Yaptırımı olmayan bir düzenlemeye aykırı davranışın sakıncası nedir?

Üçüncü fıkrada yer verilen düzenlemelere bakıldığında, bunların bir kısmının ihale süreci ile bir kısmının ise sözleşme süreci ile ilgili olduğu görülecektir.

Personel çalıştırılmasına dayalı işler için Maliye Bakanlığından veya Hazine Müsteşarlığından izin alınması gerekmektedir. Bu düzenleme yürürlüktedir. Ancak, aykırı davranış halinde ortaya çıkacak zararların tahsiline ilişkin düzenleme ile aykırı davranışta bulunanlar hakkında uygulanacak idari para cezası müeyyidelerinin uygulanmaması halinde, bu düzenlemenin fiili olarak yürürlükte olduğunu ifade etmek pek mümkün gözükmemektedir.

İhale konusu işte çalışan personellerin de 31 Aralık tarihine kadar başka işlerde çalıştırılmaları halinde eğer ortaya bir zarar çıkarsa, yine bu zarar ilgililerden geri alınmayacaktır. O halde, ihale konusu işte çalıştırılan işçiler, idarelerin istediği sözleşme konusu iş haricinde alanlarda da 31 Aralık tarihine kadar çalıştırılabilecektir.

Neticede; yasa düzenlemesiyle belli bir tarihe kadar yaptırımların durdurulması düzenlemelere aykırı davranışa izin verildiği anlamını taşımaktadır.

Personel ihalelerinizi izin almadan gerçekleştirmek ve personel ihalelerinizin içerisine her türlü kişiyi koymak suretiyle ihale yapmak ve personel ihalelerinizde çalışan kişileri istediğiniz alanlara kaydırmak ve personel haklarıyla ilgili itiraz ve kanun yollarına başvurmamak geçici bir süre de olsa artık mümkün.

Unutmayın son tarih 31 ARALIK 2015.