Mali Hizmetler Birimini İlgilendiren Konular Danışmanlık Hizmeti Olarak Satın Alınabilir Mi?

Mali Yönetim Mali Yönetim ve Kontrol
MALİ HİZMETLER BİRİMİNİ İLGİLENDİREN KONULAR DANIŞMANLIK HİZMETİ OLARAK SATIN ALINABİLİR Mİ?
Özeti :

Mali hizmetleri ilgilendiren konulara yönelik olarak dışarıdan, üçüncü kişilerden danışmanlık hizmeti satın alınması hukuki gözükmemektedir.

  İhale ve mali konularda DANIŞMANLIK ve EĞİTİM talepleriniz için iletişime geçmek üzere lütfen TIKLAYINIZ

MALİ HİZMETLER BİRİMİNİ İLGİLENDİREN KONULAR DANIŞMANLIK HİZMETİ OLARAK SATIN ALINABİLİR Mİ?

İdarelerin her türlü mali iş ve işlemlerinin koordinasyonu, finansmanı, mali konularla ile ilgili diğer kuruluşlarla koordinasyonun sağlanması, harcama ve yatırım programlarının hazırlanması ve uygulamasının takibi, gelirlerin tahsili ile borç-alacak yönetimi, üst yöneticilere mali kanunlar ve mevzuatın uygulaması ile ilgili gerekli bilgilerin temini ve bu hususlar hakkında danışmanlık hizmetinin yerine getirilmesi mali hizmetler biriminin asli görevi olup, bu hizmetlerin danışmanlık hizmeti satın alınması yöntemiyle dışarıdan temini mümkün gözükmemektedir.

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun “Mali hizmetler birimi” başlıklı 60'ıncı maddesinin birinci fıkrasında;

“Kamu idarelerinde aşağıda sayılan görevler, malî hizmetler birimi tarafından yürütülür:

a) İdarenin stratejik plan ve performans programının hazırlanmasını koordine etmek ve sonuçlarının konsolide edilmesi çalışmalarını yürütmek.

b) İzleyen iki yılın bütçe tahminlerini de içeren idare bütçesini, stratejik plan ve yıllık performans programına uygun olarak hazırlamak ve idare faaliyetlerinin bunlara uygunluğunu izlemek ve değerlendirmek.

c) Mevzuatı uyarınca belirlenecek bütçe ilke ve esasları çerçevesinde, ayrıntılı harcama programı hazırlamak ve hizmet gereksinimleri dikkate alınarak ödeneğin ilgili birimlere gönderilmesini sağlamak.

d) Bütçe kayıtlarını tutmak, bütçe uygulama sonuçlarına ilişkin verileri toplamak, değerlendirmek ve bütçe kesin hesabı ile malî istatistikleri hazırlamak.

e) İlgili mevzuatı çerçevesinde idare gelirlerini tahakkuk ettirmek, gelir ve alacaklarının takip ve tahsil işlemlerini yürütmek.

f ) Genel bütçe kapsamı dışında kalan idarelerde muhasebe hizmetlerini yürütmek.

g) Harcama birimleri tarafından hazırlanan birim faaliyet raporlarını da esas alarak idarenin faaliyet raporunu hazırlamak.

h) İdarenin mülkiyetinde veya kullanımında bulunan taşınır ve taşınmazlara ilişkin icmal cetvellerini düzenlemek.

i) İdarenin yatırım programının hazırlanmasını koordine etmek, uygulama sonuçlarını izlemek ve yıllık yatırım değerlendirme raporunu hazırlamak.

j) İdarenin, diğer idareler nezdinde takibi gereken malî iş ve işlemlerini yürütmek ve sonuçlandırmak.

k) Malî kanunlarla ilgili diğer mevzuatın uygulanması konusunda üst yöneticiye ve harcama yetkililerine gerekli bilgileri sağlamak ve danışmanlık yapmak.

l) Ön malî kontrol faaliyetini yürütmek.

m) İç kontrol sisteminin kurulması, standartlarının uygulanması ve geliştirilmesi konularında çalışmalar yapmak.

n) Malî konularda üst yönetici tarafından verilen diğer görevleri yapmak.”

hükümleri bulunmaktadır.

Aynı Kanunun “Harcama talimatı ve sorumluluk” başlıklı 32'nci maddesinde, harcama yetkililerinin, harcama talimatlarının bütçe ilke ve esaslarına, kanun, tüzük ve yönetmelikler ile diğer mevzuata uygun olmasından, ödeneklerin etkili, ekonomik ve verimli kullanılmasından ve 5018 sayılı Kanun çerçevesinde yapmaları gereken diğer işlemlerden sorumlu oldukları; “Muhasebe hizmeti ve muhasebe yetkilisinin yetki ve sorumlulukları” başlıklı 61'inci maddesinde ise gelirlerin ve alacakların tahsili, giderlerin hak sahiplerine ödenmesi, para ve parayla ifade edilebilen değerler ile emanetlerin alınması, saklanması, ilgililere verilmesi, gönderilmesi, diğer tüm malî işlemlerin kayıtlarının yapılması ve raporlanması, muhasebe kayıtlarının usulüne uygun, saydam ve erişilebilir şekilde tutulması ile ilgili işlemlerin muhasebe yetkililerince yapılacağı belirtilmiştir.

Yukarıda yer alan hükümler uyarınca, idarelerin mali hizmetler birimi, mevzuatı uyarınca belirlenecek bütçe ilke ve esasları çerçevesinde ayrıntılı harcama programının hazırlanmasından, ilgili mevzuatı uyarınca idare gelirlerinin tahakkuk ettirilmesinden, gelir ve alacaklarının takip ve tahsil işlemlerinin yürütülmesinden, idarenin yatırım programının hazırlanmasının koordine edilmesinden ve uygulama sonuçlarının izlenmesinden, idarenin, diğer idareler nezdinde takibi gereken mali iş ve işlemlerinin yürütülmesi ve sonuçlandırılmasından, mali kanunlarla ilgili diğer mevzuatın uygulanması konusunda üst yöneticiye ve harcama yetkililerine gerekli bilgilerin sağlanması ve danışmanlık yapılmasından sorumludurlar.

Bu düzenlemelerden de anlaşılacağı üzere, yukarıda maddeler halinde sıralanan görevlerle birlikte idarelerin her türlü mali iş ve işlemlerinin koordinasyonu, finansmanı, mali konularla ile ilgili diğer kuruluşlarla koordinasyonun sağlanması, harcama ve yatırım programlarının hazırlanması ve uygulamasının takibi, gelirlerin tahsili ile borç-alacak yönetimi, üst yöneticilere mali kanunlar ve mevzuatın uygulaması ile ilgili gerekli bilgilerin temini ve bu hususlar hakkında danışmanlık hizmetinin yerine getirilmesi mali hizmetler biriminin asli görevi olup, bu hizmetlerin danışmanlık hizmeti satın alınması yöntemiyle dışarıdan temini mümkün gözükmemektedir.