Fiyat Dışı Unsur Nedir? İhalelerde Fiyat Dışı Unsur Uygulamaları Nasıl Olur?

İhale (Ortak-Diğer) İhale Dokümanları
Fiyat Dışı Unsur Nedir? İhalelerde Fiyat Dışı Unsur Uygulamaları Nasıl Olur?
Özeti :

İhalelerde genel kural, ekonomik açıdan en avantajlı teklifin fiyat esasına göre belirlenmesidir. Bu genel kural yanı sıra Kamu İhale Kanunu’nun (KİK) 40’ıncı maddesinde, ekonomik açıdan en avantajlı teklifin, sadece fiyat esasına göre veya fiyat ile birlikte işletme ve bakım maliyeti, maliyet etkinliği, verimlilik, kalite ve teknik değer gibi fiyat dışındaki unsurlar da dikkate alınarak belirleneceği hükme bağlanmıştır. Bu hüküm KİK’in temel ilkeleri arasında sayılan ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanması ile kaynakların verimli kullanılması ilkesiyle de yakından ilgilidir.

  İhale ve mali konularda DANIŞMANLIK ve EĞİTİM talepleriniz için iletişime geçmek üzere lütfen TIKLAYINIZ

İHALELERDE FİYAT DIŞI UNSURLARA İLİŞKİN HUSUSLAR (Mali Hukuk Sayı: 172, Temmuz-Ağustos 2014)

 

1. FİYAT DIŞI UNSUR KAVRAMI VE KULLANILMA ZORUNLUĞU

1.1. Fiyat Dışı Unsurların Türleri

Fiyat dışı unsurlar, genel itibarıyla, ihale konusu edimin niteliklerine ilişkindir. Bu kapsamda ihale konusu işin özelliği göz önünde bulundurularak işletme ve bakım maliyeti, maliyet etkinliği, verimlilik, kalite ve teknik değer gibi unsurlar fiyat dışı unsur olarak belirlenebilir.

Mevzuatta bu unsurlar sayılmakla birlikte bu unsurların tanımına yer verilmemiştir. Mülga Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin[1] 56’ncı maddesinde bu hususların tanımı yer almaktadır.

İşletme ve bakım maliyeti, işletme ve bakım maliyeti, idarelerce satın alınacak malların ekonomik ömürleri ve kapasiteleri çerçevesinde işletilmeleri veya kullanılmaları, bakımları, dolaylı olarak değişken maliyetlerin izlenmesi ve değerlendirilmesi ile kullanım döneminde çıkabilecek olası sorunların giderilmesini kapsar.

Satın alınacak malların işletme ve bakım maliyeti, malların kullanım ömrü boyunca ortaya çıkacak maliyetin en önemli bölümünü oluşturmaktadır. Malların kullanım ömrünün tamamı, bir bölümü veya garanti süresi göz önüne alınarak, bu süre içindeki;

i) Periyodik bakım aralıkları,

ii) Periyodik bakımların süreleri,

iii) Periyodik bakımda değişecek yedek parça ve sarf malzemelerinin maliyeti,

iv) Periyodik bakımların işçilik maliyeti,

v) İdarenin arıza, hasar veya kullanım ömrünün dolması nedeniyle ihtiyaç duyacağı ve hâlen elinde bulunan benzer mallarla ilgili mevcut veriler esas alınmak suretiyle belirli bir çalışma süresi içinde alınması öngörülen yedek parçaların maliyeti,

Ve işletme-bakım maliyeti niteliğindeki diğer maliyetler değerlendirilir.

Ancak bu maliyetler, kullanım ömrü bir yıldan kısa süreli olan mal alım ihalelerinde dikkate alınmaz.

Maliyet etkinliği, ihale konusu malın/makinenin/tesisin/üretim hattının/teknoloji transferinin alım bedeli ile üretim için gerekli olan girdi maliyetleri ve malın üretilmesi/makinenin kullanılması için zorunlu olan işletme ve bakım maliyetleri, varsa enerji tüketim maliyeti veya üretim aşamasında kullanılan personel sayısından kaynaklanacak ilave maliyet unsurlarının toplamının nihai üretim içinde minimum seviyede olması suretiyle en fazla faydanın sağlanmasıdır.

İdareler maliyet etkinliğinin hesabında, bir malın sadece satın alma bedelini değil bir birim ürünün elde edilmesi için satın alma bedeli üzerinden hesaplanacak yıllık amortisman tutarına yukarıda sayılan yıllık işletme dönemi giderlerini de ilave ederek yaklaşık birim üretim ve satış maliyeti unsurlarını da ilave etmek suretiyle yaklaşık bir maliyet belirlemek ve ikame edilebilir mallar arasında en düşük maliyetli malın/makinenin maliyet etkinliğini değerlendirmek durumundadırlar.

Verimlilik, alınması düşünülen mal ile kullanım alanına göre en fazla iş, ürün ve bu gibi çıktıların elde edilmesidir. İstekliler teknik şartnamede yer alan verimliliği garanti ettiklerini belirtirler. Değerlendirmede, fiyat teklifinde bulunulan malların verimliliğinin birim maliyeti hesaplanır.

Kalite, bir malın belirlenen veya olabilecek ihtiyaçları karşılama yeteneğine dayanan özelliklerinin toplamıdır. Malın kalitesi, tasarım, üretim, servis ve bakım gibi birbiri ile ilişkili faaliyetlerin her aşamasından etkilenir. Kalitenin bazı yönleri kolayca teşhis edilebilir. Bir şeyin ne kadar iyi çalıştığı, güvenilirliği, bozulmadan kullanma süresi gibi. Ama diğer yönleri kolayca teşhis edilemez veya ölçülemez.[2] Ölçülebilen hususların objektif olarak değerlendirilmesi ve belgelere dayandırılması gerekir.

Teknik değer, tedarik edilecek malın kullanım alanına bağlı olarak ileri teknolojiler ile üretilmiş olması, kapasite ve verimlilik açısından yeni dizaynlara uygun olması, sistemin ihtiyaca göre taşınabilir olması, sistem tasarımı, yerleşim birimi, montaj ve aksesuarı, işletme koşullarına uygun olması, iş güvenliği açısından gerekli koşulları taşıması, üretim metot ve teknikleri açısından rakipleri ile yarışabilir olması gibi unsurlardan işin özelliğine göre idarelerce uygun bulunanlar dikkate alınabilir.

Yukarıda sayılan kriterlere ek olarak özel ilave kriterler de belirlenebilir. İdarelerce, ihale konusu malın niteliği gereği dikkate alınmasında yarar görülen eğitim, satış sonrası servis imkânlarının mevcut olup olmadığı, yok etme masrafı gibi özel ilave kriterler idari şartnamede belirlenebilir. Ancak bu kriterlerin ihale konusu malın ekonomik açıdan avantajını ortaya koymaya yönelik olması ve mümkün olduğu takdirde parasal değer veya nispi ağırlık olarak ifade edilebilmesi esastır.

1.2. Fiyat Dışı Unsurların Belirlenmesinde İdarelerin Takdir Yetkisi

KİK’in 40’ıncı maddesinin ikinci fıkrasında, Ekonomik açıdan en avantajlı teklif, sadece fiyat esasına göre veya fiyat ile birlikte işletme ve bakım maliyeti, maliyet etkinliği, verimlilik, kalite ve teknik değer gibi fiyat dışındaki unsurlar da dikkate alınarak belirlenir. Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin fiyat dışındaki unsurlar da dikkate alınarak belirleneceği ihalelerde, ihale dokümanında bu unsurların parasal değerleri veya nispi ağırlıkları belirlenir.” hükmü yer almaktadır. Anılan hükme göre fiyat dışı unsur belirleme konusunda idarelere takdir yetkisi verilmiştir. Bununla birlikte, örneğin, otomobil alımlarında en düşük fiyat esasının uygulanma olanağı yoktur. Çünkü araçların yakıt tüketimi, yedek parça fiyatları, servis imkânları, hurda değeri gibi pek çok hususun zorunlu olarak göz önünde bulundurulması gerekir.

Fiyat dışı unsurlara zorunlu olarak yer verilmesi gereken durumlardan birisi de alternatif teklif verilebilen ihalelerde yaşanmaktadır. Mal alımlarında, ihale dokümanında belirtilmesi kaydıyla, alternatif teklif verilebilir. Alternatif teklif, ihale dokümanında hüküm bulunması hâlinde, bir ihalede aynı aday veya istekli tarafından ihale konusu malın teknik şartnamesinde belirlenen asgari özellik ve şartları sağlamakla birlikte birbirinden farklı teknik özelliklere sahip ürünlerin, asıl teklifin yanı sıra alternatif olarak sunulmasıdır. Alternatif teklif verilmesine izin verilen ihalelerde tekliflerin değerlendirilmesi hâlinde en düşük fiyat esası değil, fiyat dışı unsurlar dikkate alınmak zorundadır.[3] Bu itibarla alternatif teklif verilebilecek ihalelerde fiyat dışı unsurların belirlenmesi zorunludur.

Hizmet alımlarında ve yapım işlerinde sözleşme konusu edim genellikle herkes tarafından standart bir şekilde ifa edilmektedir. Bunun nedeni hizmet ve yapım işinin ifasının kapsam ve niteliğinin idare tarafından belirleniyor olmasıdır. Ancak hizmet ve yapım işinin standart bir şekilde sunulmasının mümkün olmadığı durumlarda, başka bir deyimle, sadece fiyatın göz önüne alınarak ihale uhdesinde bırakılacak isteklinin belirlenmesinin mümkün olmadığı hâllerde fiyat dışı unsurlar da ihalenin sonucuna etki edebilir. Örneğin araç yakıtının idare tarafından verildiği bir hizmet alımı ihalesinde araçların kilometre başına tüketeceği yakıt önemli olduğundan, araçların yakıt tüketimi fiyat dışı unsur olarak belirlenebilir. Yine yapım işlerinde kullanılacak girdilerin kullanım maliyetleri bakımından fiyat dışı unsurların belirlenmesi mümkündür. Örneğin bir bina yapım işinde yüklenicinin kullanacağı asansörün enerji tüketimi, yedek parça ve bakım giderleri fiyat dışı unsur olarak belirlenebilir.

Fiyat dışı unsurlar hizmet alımı ve yapım işleri ihalelerinde dikkate alınabilmekle birlikte özellikle mal alımı ihalelerinde yaygın bir şekilde uygulanabilmektedir. Bunun nedeni malların piyasada aynı nitelikte üretilmemesidir.

 

2. FİYAT DIŞI UNSUR BELİRLENMESİ

2.1. Fiyat Dışı Unsur Belirlenirken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Fiyat dışı unsur belirlenirken dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Bu hususları aşağıdaki gibi sıralamamız mümkündür:

i) Fiyat dışı unsurların neler olduğu tereddüde yer vermeyecek şekilde açık bir şekilde ihale dokümanında düzenlenmelidir.

Fiyat dışı unsur belirlenen hâllerde bu unsurların parasal değerlerle ifade edilebilenlerin parasal değerleri, bu değerlerin hesaplama yöntemi ve ihale konusu işin özelliği nedeniyle teklif bedeliyle birlikte belli oranlarda değerlendirmeye alınması öngörülüyorsa ağırlık katsayıları, değerlendirmede uygulanacak hesap yöntemleri, parasal değerler olarak ifade edilemeyenlerin ise nispi ağırlıkları, hesaplama ve değerlendirmeye alınmasıyla ilgili usul ve esaslar, ağırlık katsayıları ile her bir fiyat dışı unsurun fiyat dışı unsurların toplam ağırlığı içindeki dağılımları gibi hususlar açıklanır.

ii) Fiyat dışı unsurlar parasal değerlere veya nispi ağırlığa göre belirlenebilir. Bu yöntemlerin birbirine önceliği yoktur.

iii) Fiyat dışı unsur belirlenirken, işin niteliğine göre, parasal değerler veya nispi ağırlıklar belirleneceğinden parasal tutar veya nispi ağırlıklarda azami veya asgari oranlar bulunmamaktadır. Örneğin bir fiyat dışı unsurun değeri %50 olarak belirlenebilir.[4]

iv) Fiyat dışı unsurlara, bu unsurların parasal değerlerine veya nispi ağırlıklarına ve hesaplama yöntemine yönelik düzenlemeyi yapan birim veya görevliler tarafından gerekçeli bir açıklama belgesi hazırlanır ve bu belge ihale onay belgesinin ekinde yer alır.[5]

v) Fiyat dışı unsurlar nesnel olarak ölçülebilir nitelikte olmalıdır.[6] En avantajlı teklifin belirlenmesinde saydamlığı bozan, ölçülebilir bir ekonomik değeri bulunmayan unsurların fiyat dışı unsur olarak kabul edilmesi doğru değildir.[7]

vi) Fiyat dışı unsurlar ihale konusu edimin niteliğine ilişkin olarak belirlenebileceğinden yeterlik kriterlerinin fiyat dışı unsur olarak belirlenmemesi gerekir. Başka bir deyişle, fiyat dışı unsurların yapılacak işin teknik özelliklerini ve kalitesini ölçecek şekilde belirlenmesi gerektiğinden[8], istekliye ait hususlar fiyat dışı unsur olarak belirlenmemelidir.[9] Bu çerçevede örneğin iş deneyim belgesinin, iş hacmini gösteren belgelerin vb. belgelerin, fiyat dışı unsur nitelikleri bulunmadığından, fiyat dışı unsur olarak belirlenmemesi gerekir.[10] Yine teknik şartnameye uygunluk beyanı, teklifin değerlendirmeye alınabilmesi için zorunlu bir unsur olduğundan, fiyat dışı unsur olarak belirlenebilmesi mümkün değildir.[11]

vii) Fiyat dışı unsurlar, bir marka veya model esas alınarak rekabeti sınırlayıcı şekilde belirlenemez.

2.2. Fiyat Dışı Unsurların Belirlenmesine İlişkin Örnekler

Örnek 1: Akaryakıt alımında fiyat dışı unsur olarak katsayı belirlenmesi.

Ekonomik açıdan en avantajlı teklif, fiyatla birlikte fiyat dışındaki unsurlar da dikkate alınarak belirlenecektir.

Fiyat dışı unsurlarda km cinsinden akaryakıt istasyonunun idareye uzaklığı, idarece belirlenen 0,0026 katsayı ile çarpılarak teklif birim fiyatı etkilemeyecek, katsayı bulunacak ve katsayıya uygun bedelin tespitinde kullanılacaktır.

Uygun bedelin tespitinde aşağıdaki formül kullanılacaktır.

A: Teklif değerlendirilmesinde kullanılacak olan aşağıda yazılı formül sonucu bulunacak olan değerlendirmeye esas teklif birim fiyat.

B: Teklif edilen birim fiyat.

C: Akaryakıt istasyonunun km cinsinden idareye uzaklığı.

D: Mesafeden dolayı, alınacak akaryakıt maliyetini her bir km için arttıran katsayı (idarece 0,0026 kabul edildi)

Akaryakıt istasyonundan temin edilecek akaryakıt cinsi için; A=Bx[(CxD)+1] formülü kullanılacaktır.[12]

Örnek 2: Tıbbi Cihaz İhalesinde fiyat dışı unsurların puanlama ile belirlenmesi.

- Co-oximetre ünitesinde hemolizatm homojen ve tamamen gerçekleşmesine olanak sağlayan ultrasonik hemolizasyon yöntemi bulunması, bu sayede hemoglobinin ayrıntılı analizinin olası interferanstan arındırılması: 0,03 puan

- Cihazdan osmolarite/osmolalite sonucunun verilmesi, bu sayede diğer laboratuvar verilerinin sıvı-elektrolit dengesi bilgileri açısından teyidi ve sıvı replasmanı alan hastaların takibinde kolaylık sağlanması: 0,02 puan

- Numune cihaza alındıktan sonra; cihazın içerisinde pıhtıyı tanıyarak analiz bölümlerine girmesini engelleyen ve cihazı koruyan sistemin bulunması, bu sayede pıhtı nedenli arızaların ve kullanım-dışı kalma süresinin en aza indirilmesi ve cihaz performansının optimum düzeyde sağlanması: 0,02 puan

- Bebeklerde numune miktarını ölçerek, en az 35 mikrolitre ile ölçüm yapabilmesi, bu sayede prematüre bebeklerde en az üç parametrede (parametrelerden biri pH olmak şartıyla) sonuç elde edilebilmesi: 0,02 puan

Tekliflerin hesaplanması:

Geçerli teklif = Firma teklifi x (1-toplam puan)[13]

 

3. TEKLİFLERİN DEĞERLENDİRİLMESİNDE FİYAT DIŞI UNSURLAR

3.1. Genel Olarak

Fiyat dışı unsurların değerlendirilmesi için istenen belge ve numunelerin istekliler tarafından teklifle birlikte sunulması gerekmektedir. Söz konusu belge ve numunelerin sunulmaması durumunda ise bu durum bir bilgi eksikliği olmadığından eksikliklerin bu kapsamda tamamlatılması mümkün değildir.

Fiyat dışı unsurlara göre değerlendirme yapılacak ihalelerde istekliler tarafından sunulan yeterlik kriterlerine ilişkin değerlendirme fiyat dışı unsurlar dikkate alınmaksızın değerlendirilir. Başka bir ifade ile yeterlik kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığı teklif bedeline göre belirlenmelidir. Yine aşırı düşük tekliflerin belirlenmesi teklif mektubundaki tutarlara göre yapılmaktadır. Bu itibarla fiyat dışı unsurlara göre belirlenmiş teklif bedelleri aşırı düşük teklif belirlenmesinde kullanılamaz.

Yaklaşık maliyetin üzerinde olduğu için kabul edilip edilmeyeceği sorgulanan teklif “nihai” teklif olmalıdır. Fiyat dışı unsurların uygulandığı ihalelerde fiyat dışı unsurlara göre belirlenen teklif bedeli esas alınarak değerlendirilme yapılmalıdır.[14] Pazarlık usulünde son teklifler esas alınarak fiyat dışı unsurlar hesaplanır.

Kısmi teklife açık ihalelerde yapılacak değerlendirme kısım bazında ayrı ayrı yapılmalıdır.

Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin değerlendirilmesinde fiyat dışı unsurların dikkate alındığı ihalelerde, tek isteklinin teklifinin değerlendirmeye alınması hâlinde fiyat dışı unsurlar bakımından mukayese edilecek başka bir teklif olmaması nedeniyle, idari şartnamede belirlenen fiyat dışı unsurların değerlendirme/hesaplama yöntemlerinin uygulanmasının gerekliliği bulunmamaktadır.[15]

3.2. Yerli İstekliler Lehine Düzenleme Yapılan İhalelerde Fiyat Dışı Unsurların Değerlendirilmesi

Yerli malı teklif eden ve/veya yerli istekliler lehine fiyat avantajı sağlanması mümkündür. Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin, fiyat dışındaki unsurlar da dikkate alınarak belirleneceği ihalede, öncelikle fiyat dışı unsurlar dikkate alınarak değerlendirilmiş teklif bedeli bulunur. Yerli malını teklif edenler lehine fiyat avantajı, bu istekliler dışındaki isteklilerin değerlendirilmiş teklif bedellerine, kendi değerlendirilmiş teklif bedelleri üzerinden fiyat avantajı oranı esas alınarak hesaplanan tutarın eklenmesi suretiyle uygulanır.[16]

3.3. Tekliflerin Eşit Olması Hâlinde Fiyat Dışı Unsurların Değerlendirilmesi

İhalelerde isteklilerce aynı fiyatın teklif edilmesi mümkündür. Tekliflerin eşit olması hâlinde takip edilecek yol İhale Uygulama Yönetmeliklerinde düzenlenmiştir.

Hizmet alımı ve yapım işlerinde ekonomik açıdan en avantajlı teklifin fiyatla birlikte fiyat dışındaki unsurlar da dikkate alınarak belirlendiği ihalelerde, tekliflerin birbirine eşit olması durumunda fiyat teklifi düşük olan istekli ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi olarak belirlenir. Fiyat tekliflerinin de eşit olması durumunda idari şartnamede yer alan fiyat dışı unsurların öncelik sıralaması esas alınarak ekonomik açıdan en avantajlı teklif belirlenir.

Mal alımlarında ekonomik açıdan en avantajlı teklifin sadece fiyat esasına göre belirlendiği ihalelerde, birden fazla istekli tarafından teklif edilen fiyatın en düşük fiyat olması durumunda ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesine ilişkin kriterleri aşağıdaki hususlar esas alınarak idari şartnamede düzenleme yapılır.

i) Fiyat dışı unsur veya unsurlar, istekli tarafından teklif edilen malın yerli malı olması ile iş deneyimini gösteren belgedeki belge tutarı, değerlendirme kriteri olarak öngörülebilir. Fiyat dışı unsurlar ile istekli tarafından teklif edilen malın yerli malı olmasının değerlendirme kriteri olarak öngörülmesi idarenin takdirindedir. Ancak, her ihalede, tekliflerin eşitliği durumunda iş deneyimini gösteren belgedeki belge tutarının bir değerlendirme kriteri olarak düzenlenmesi zorunludur.

ii) Değerlendirme kriterlerinde öncelik, sırasıyla; fiyat dışı unsur veya unsurlara, isteklilerce teklif edilen malın yerli malı olmasına ve iş deneyimini gösteren belgedeki belge tutarına verilir.

iii) İhaleye katılımda yeterlik kriteri olarak iş deneyimini gösteren belgelerin istenilemediği veya istenilmediği ihalelerde de tekliflerin eşitliği durumunda ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi için iş deneyimini gösteren belgedeki belge tutarına değerlendirme kriteri olarak yer verilir. Bu ihalelerde, benzer işe yönelik düzenleme yapılması idarenin takdirindedir. Benzer iş düzenlemesi yapılmayan ihalelerde, isteklilerce sunulan iş deneyimini gösteren belgedeki ihale konusu işe ilişkin iş deneyim tutarı esas alınarak değerlendirme yapılır.

iv) İş deneyimini gösteren belgedeki belge tutarı daha fazla olan istekli, ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi olarak belirlenir. İş ortaklığında, ortakların hisse oranına bakılmaksızın pilot ortağa ait iş deneyim tutarı, konsorsiyumda ise koordinatör ortağa ait iş deneyim tutarı dikkate alınarak ekonomik açıdan en avantajlı teklif belirlenir.

v) Yerli malı teklif edenler lehine fiyat avantajı sağlanmayan ihalelerde de istekli tarafından yerli malı teklif edilmesi, tekliflerin eşitliği durumunda ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesinde bir değerlendirme kriteri olarak öngörülebilir.

Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin fiyatla birlikte fiyat dışındaki unsurlar da dikkate alınarak belirlendiği mal alımı ihalelerinde, tekliflerin eşit olması durumunda fiyat teklifi düşük olan istekli ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi olarak belirlenir. Fiyat tekliflerinin de eşit olması durumunda, idari şartnamede yer alan fiyat dışı unsurların öncelik sıralaması esas alınarak ekonomik açıdan en avantajlı teklif belirlenir. Fiyat dışı unsurların da eşit olması durumunda ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi, yerli malı teklif eden isteklidir. İsteklilerin teklif ettikleri malın yerli malı olmaması veya birden fazla isteklinin teklif ettiği malın yerli malı olması durumunda, iş deneyimini gösteren belgedeki belge tutarı esas alınarak ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi belirlenir.

Tekliflerin eşit olması durumunda ekonomik açıdan en avantajlı teklif belirlenirken idari şartnamedeki kriterlerin öncelik sıralaması esas alınır. Bir sıralama kriterindeki değerlendirme sonucunda ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenememesi hâlinde diğer sıralama kriterine geçilir. Üst sırada yer alan kritere göre yapılan değerlendirme sonucunda, birden çok isteklinin tekliflerinin birbirine eşit olması veya ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenememesi durumunda, sadece kriteri sağlayan isteklilerin teklifinin diğer kriter veya kriterler açısından değerlendirilmesine devam edilir.

İhaleye katılımda yeterlik belgesi olarak istenilmeyen belgenin veya belgelerin, tekliflerin eşit olması durumunda ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi için istenildiği ihalelerde, bu belge veya belgeleri sunmayan isteklinin teklifi değerlendirme dışı bırakılamaz. Ancak, tekliflerin eşit olması ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenebilmesi amacıyla istenilen belge veya belgeleri, teklifleri kapsamında sunmayan eşit teklif sahibi istekli veya isteklilere bu belge ya da belgeleri sunmaları için yeterli süre verilir. İstenilen belge veya belgeleri süresi içerisinde sunan isteklilerin belgeleri, idari şartnamede yapılan düzenlemeye göre değerlendirilerek ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi belirlenir. Ancak isteklilerce sunulacak yerli malı belgesinin ihale tarihinden önce düzenlenmiş olması; iş deneyimini gösteren belgeye konu işin ise ihale tarihinden önce gerçekleştirilmiş olması zorunludur.

 

4. SONUÇ

Fiyat dışı unsurların özellikle mal alımı ihalelerinde kullanılması mümkündür.

Fiyat dışı unsurların belirlenmesinde nesnel kriterler esas alınmalı, rekabeti engelleyici veya isteklileri tereddüde düşürecek düzenlemelerden kaçınılmalıdır.

 

YARARLANILAN KAYNAKLAR

ALTUN, Muhsin. Yeni Kamu İhale Düzeni, Yaklaşım Yayınları, Ankara, 2004

ÇAĞLAR, İrfan; KILIÇ, Sabiha. Kalite Güvence Standartları, 2. Baskı, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara, 2008

GÖK, Yaşar. Açıklamalı Kamu İhale Kanunu, 5. Baskı, İlksan Matbaası, Ankara, 2012

www.ihale.gov.tr

www.resmigazete.gov.tr

 

İHALE HUKUKUNA İLİŞKİN TÜM SORULARINIZ İÇİN 0535 645 00 20. HEMEN ARAYIN