Elektronik İhalede Teklif Mektubunda Sıfırlar Konusunda Dikkatli Olun

İhale (Ortak-Diğer) 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu Genel
ELEKTRONİK İHALEDE TEKLİF MEKTUBUNDA SIFIRLAR KONUSUNDA DİKKATLİ OLUN
Özeti :

Elektronik ihalede, teklifleri gönderirken sıfırlar konusunda ve virgül konusunda çok dikkat etmekte fayda bulunmaktadır.

  İhale ve mali konularda DANIŞMANLIK ve EĞİTİM talepleriniz için iletişime geçmek üzere lütfen TIKLAYINIZ

Elektronik ihalede, teklifleri gönderirken sıfırlar konusunda ve virgül konusunda çok dikkat etmekte fayda bulunmaktadır. Özellikle teklif cetvelini EKAP üzerinden gönderdikten sonra tekrar teklifi (zeyilname düzenlenmesi durumu hariç) düzeltme imkanı olmadığından ötürü sorunlar yaşanabilmektedir.

Burada iki örnekten bahsedeceğiz.

İlk örnekte istekli A firması yanlışlıkla 3 tane sıfır fazla atmış olup teminatı teklif tutarı karşılamadığından ötürü değerlendirme dışı bırakılmıştır.

Ve ihale A firmasının teklifinden daha yüksek tutarda olan B firmasında kalmıştır. A firması da konuyu KİK’e götürmüş özellikle geçici teminat tutarının bu sıfırları yanlışlıkla atmasına delil olarak göstermiştir. Ayrıca kendi teklifinden daha yüksek tuttarda olan bir teklifin en iyi fiyat teklifi olduğu ve ortada bir kamu zararı olduğunu belirterek ihalenin iptalini de talep etmiştir. Ancak KİK tarafından elektronik ihale de teklifleri gönderirken istekli firmaların sorumlu olduğundan bahisle itirazen şikayet başvurusu reddedilmiştir.

Ancak konuyu bir de şu şekilde değerlendirmek gerekir. Teklif gönderilirken eksik sıfır atılsaydı ne olacaktı?

Misal 1 milyon TL teklif sunmak niyetinde olan firma 100.000,00 TL teklif sunması durumunda ne olacaktır?

Eğer ihalede aşırı düşük sorgulaması yapılıyorsa bu nokta istekli açısından kurtuluş noktası olabilir. Aşırı düşük açıklaması yapmaz ve değerlendirme dışı kalır.

Ancak aşırı düşük sorgulaması yapılmadan ve yeterlilik bilgileri tablosunda herhangi bir evrak istenilmeden ihale sonuçlandırılacak ise idare bu firmada ihaleyi bırakır. Sözleşmeye davet eder. Ve firma 2 seçenekle karşı karşıya kalır.

Ya sözleşmeyi imzalar zararına da olsa işi tamamlar.

Ya da sözleşme imzalamaktan imatina etmeye çalışır ve geçici teminatı gelir olarak kaydedilerek ihalelerden yasaklanır.

Bu nedenle teklifleri gönderirken tekrar kontrol her zaman iyidir.

 

İHALE HUKUKU İLE İLGİLİ TÜM SORUNLARINIZ İÇİN BİZİ ARAYABİLİRSİNİZ. 0 535 645 00 20. HEMEN ARAYIN