Dokümanda Teminat Süresi Yazmıyor İse Sözleşmeye Davet Nasıl Yapılacaktır?
İhale (Ortak-Diğer) 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu Genel Mali Hakem - Editör 26/11/2025 155
Özeti :
Sorumuzun cevabı geçtiğimiz günlerde yayımlanan bir Kamu İhale Kurulu kararına yansımıştır.
İhaleyi kazandıktan sonra, firmalar bir müddet şikayet başvurularını beklemektedir.
Şikayet başvuru süresi de bittikten sonra, bu sefer de dört gözle sözleşmeyi davet mektubunu beklemektedirler.
Ancak bazen sorunlar yaşabilmektedir.
Dokümanda teminat süresine ilişkin idare tarafından bir düzenleme yer almadığı bir ihalede, idare yükleniciye davet mektubu göndermiştir.
Sorun ise, ihale dokümanında teminatın süresinin belirlenmemesidir.
Kamu İhale Kurulu kararında, aşağıdaki ifadeler ile eğer dokümanda teminat süresine ilişkin bir düzenleme yok ise; sözleşmeye davet aşamasında, bu sürenin belirtilerek ihaleye davet edilmesi gerektiği doğrultusunda karar vermiştir.
“Anılan istekliye gönderilen sözleşmeye davet yazısında kesin teminat mektubu süresine ilişkin bilgiye yer verilmediği tespit edilmiştir. Yukarıda aktarılan Sözleşme Tasarısı düzenlemelerinden de, idarece kesin teminat mektubu süresinin belirlenmediği anlaşılmaktadır.
Aktarılan hususlar çerçevesinde, idarece kesin teminat mektubu süresinin belirlenmesi gerektiği, başvuru konusu ihalede ise Sözleşme Tasarısı’nda bu belirlemenin yapılmadığı, yine başvuru sahibi sözleşme imzalamaya davet edilirken de söz konusu sürenin belirtilmediği, dolayısıyla kesin teminatı vererek sözleşme imzalama yükümlülüğü bulunan başvuru sahibinin yükümlülüğünü ne şekilde yerine getirmesi gerektiği hususunda tereddüde düştüğü ve bu doğrultuda şikâyet başvurusunda bulunduğu, idarenin bu tereddüdün giderilmesinden sorumlu olduğu, netice itibarıyla idarece kesin teminat mektubunun süresi belirlenerek sözleşme imzalamaya davete ilişkin işlemlerin yenilenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.”
İHALE HUKUKUNA DAİR SORULARINIZ İÇİN HER DAİM ARAYABİLİRSİNİZ 0 535 645 00 20
