Doğum Yardımı (Parası) 2017 Ne Kadardır? Doğum Yardımı Nasıl Alınır? Doğum Yardımı Ne Zaman Ödenir? Gurbetçiler Doğum Yardımı Alabilir Mi?

Mali Yönetim Personel Mevzuatı
Doğum Yardımı (Parası) 2017 Ne Kadardır?  Doğum Yardımı Nasıl Alınır? Doğum Yardımı Ne Zaman Ödenir? Gurbetçiler Doğum Yardımı Alabilir Mi?
Özeti :

Bu analizimizde doğum yardımı hakkında bir çok soruya cevap vermeye çalıştık

  İhale ve mali konularda DANIŞMANLIK ve EĞİTİM talepleriniz için iletişime geçmek üzere lütfen TIKLAYINIZ

Doğum Yardımı (Parası) Nedir?

Ülkemizde doğum yapan annelere verilen yardıma doğum yardımı denilmektedir.

Doğum Yardımını Kimler Alabilir?

Öncelikle anneye verilmektedir. Doğum yardımı ''annenin sağ'' ve ''Türk vatandaşı'' olması durumunda anneye yapılmaktadır. Bu yardım Bakanlıkça belirlenen zorunlu hallerde babaya ödenebilmekte olup  ödemede ''Kimlik Paylaşım Sisteminde'' yer alan nüfus kayıtları esas alınmaktadır.

Doğum Yardımı Nasıl Alınır? Doğum Yardımı Almak İçin Nereye, Nasıl Başvuru Yapılır?

Doğum parası başvurusu yapmak isteyen vatandaşlar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlükleri, Sosyal Hizmet Merkezleri yada yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlar da Konsolosluklara giderek aşağıda bulunan dilekçe örneğini doldurup teslim etmek durumundalar.  Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan bireyler ise başvurularını çalıştıkları kuruma yapacaklar. Şu an için başvuruların E-Devlet üzerinden de alınabilmesi için gerekli çalışmalar devam etmektedir.

Doğum Yardımı Dilekçesi Örneği

Doğum Yardımı Dilekçesi Örneği İçin Aşağıdaki Linki Tıklayınız

https://www.csgb.gov.tr/media/2867/dogumyardimibasvurudilekcesi.pdf

Doğum Yardımı Parası Alma Şartları

1. Doğum gerçekleştikten sonra da doktorunuzdan doğum raporu almak.

2. Resmi kurumlara başvurmak: Vatandaşlar Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri'ne giderek ya da ücretsiz (Sosyal Yardım Hattı 144) veya (183) numaralı telefonları arayarak da başvuruda bulunabilir. 

2. Doğum öncesinde de yerine getirilmesi gereken bazı prosedürler var doğum izininin başladığı tarihte sigortanın sona ermiş olmaması noktasına dikkat etmelisiniz. O süre zarfında iş yerinde çalışılmamış olma durumunun belgelerle ispatlanması gerekiyor. 

3. Doğum yardımı parası için gerekli belgeler arasında kimlik bilgileri gerekiyor. 

4. Doksan gün kısa vadeli sigorta priminin ödenmiş olması şart. Eğer kamu da çalışıyorsanız iş yerinize başvuru yapabilirsiniz. 

Gurbetçiler Doğum Parası Nasıl Alır?

Gurbetçi vatandaşlar bu parayı almak için ise İl Müdürlükleri, Büyükelçilikler, Sosyal Hizmet Merkezleri, Konsolosluklar'a başvurması gerekiyor. 

Doğum yardımı parası başvuru işlemi sonucunda Aile Bakanlığı listelerini alacak ve gurbetçilerin banka hesaplarına para yatırılacak. 

Doğum Yardımı (Parası) Parası Ne Zaman Ödenir?

Ödemeler, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığın belirlediği tarihlerde il müdürlüğünce yapılmakta olup net bir tarihi bulunmamaktadır.

Sonuç olarak çocuk parası alan kişiler nüfus cüzdanları ile PTT şubelerine giderek bizzat paralarını alabileceklerdir.

Yani çocuk parası başvurusu yapılmasının ardından kısa bir süre sonra anne PTT şubesine giderek çocuk parasını alabilecektir.

 Kamu kurumlarında çalışan devlet memurları ise çocuk paralarını bir sonraki maaşlarıyla beraber alabilecetir. Bu kişilerin başvuruları kendi kurumları aracılığıyla alınırken diğer vatandaşların çocuk parası başvuruları ise Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri, SHM (Sosyal Hizmet Merkezleri) ve yurt dışındaki konsolosluklar aracılığıyla alınmaktadır.

Doğum Yardımı Her Ay Mı Verilir?

Yardım parası hem devletin aileye hediye olarak hem de çocuklarına güzel bir gelecek sağlamak adına verdiği paraya denir. Doğum yardım parası ilk, ikinci, ve üçüncü çocuk olmak üzere toplamda üç kez veriliyor. Her ay verilen bir yardım değildir.

Doğum Yardımı Tutarı Ne Kadardır?

Doğum yardımı parası

1. çocuk için 300 TL,

2. çocuk için 400 TL,

3. çocuk için ise 600 TL olarak belirlenmiştir.