A İdaresinin Çöp Toplama İhalesi Dokümanındaki Hatalar

Hizmet Alımları İhale İncelemeleri
A İdaresinin Çöp Toplama İhalesi Dokümanındaki Hatalar
Özeti :

A Belediyesinin kent temizliği ihalesi incelenecektir. İhale kapsamında personel, araç ve malzemeler yer almaktadır.

  İhale ve mali konularda DANIŞMANLIK ve EĞİTİM talepleriniz için iletişime geçmek üzere lütfen TIKLAYINIZ

 

İyi günler;

Bugün sizlerle, Ocak 2015 ayında yapılacak bir temizlik ihalesinin ihale dokümanını inceleyeceğiz. Umarım hem eğitim amaçlı olur, hem de faydalı.

1- Öncelikle EKAP üzerinden dosyaya ulaşmak istediğinizde, boyutun 40 MB’nin üzerinde olduğu ikazı ile karşılaşmaktayız. Temizlik ihalelerinde ihale dokümanlarının bu kadar yüksek bir boyutta olması genel olarak mümkün değildir. İdarenin hazırladığı teknik şartnamenin 40 MB’nin üzerinde olma ihtimali de bulunmasına karşın, Bu uygulama son günlerde idarelerde sıklıkla yapılır hale gelmiştir. Dokümanları göstermemek, ihale dokümanı satma işlemlerini idareden yapmak, e-imza ile doküman almaya izin vermemek, ihaleye katılacak firmaları doküman satma yoluyla belki azaltmak amacıyla bu yöntemin kullanıldığını düşünmekteyiz.

2- İdari şartnamenin 7.5.3. maddesinde “b) ISO 9001 Kalite Yönetim Sistem Belgesinin aslı veya Noter tasdikli sureti” yeterlik kriteri olarak talep edilmektedir. Ancak, Kamu İhale Genel Tebliğinin aşağıda yer verilen düzenlemesine göre bu belgenin talep edilebilmesi mümkün değildir:

“74.5.1. (Ek: 20/8/2011-28031 R.G./ 26. md.)  İdarelerin kendi hizmet binalarında veya diğer görev sahalarında gerçekleştirilen hizmet alımı ihaleleri (örneğin; temizlik, özel güvenlik, hasta ve ziyaretçi yönlendirme, veri işleme ve otomasyon sisteminin işletimi, yemek hazırlama ve dağıtım hizmetleri gibi) ile personel/ öğrenci taşıma hizmetleri ve araç kiralama hizmet alımı ihalelerinde kalite yönetim sistem belgesi istenmeyecektir.”

Kalite yönetim sistem belgesi, idarenin işyerlerinde, açık alanlarda, idare binalarında, çevre temizlik işlerinde talep edilmez. Çünkü belgenin mahiyeti buralarla ilgili değildir.

3- İdari şartnamede talep edilen iş deneyim belgesinin ilgili olduğu alanlara yönelik yapılan benzer iş düzenlemesi şu şekildedir: “Araç ve personel ile birlikte gerçekleştirilen Çöp toplama ve Nakli işleri, Cadde ve Sokak Süpürülmesi işlerini içeren her türlü Temizlik İşleri benzer iş olarak kabul edilecektir.” Söz konusu düzenlemenin iki yönüyle rekabeti engellediği düşünülmektedir: Araç ve personelle yapılmış olması şartı ve işlerini içeren kelimesi. Çünkü bazı belediyeler tarafından yapılan ihalelerde, araçlar belediyeler tarafından verilmektedir. Bu belediyelerin işini gerçekleştiren firmaların bu ihaleye katılma şansı olmamaktadır. Yapı itibarıyla iş aynıdır. Ancak, bu kapsamda elde edilen iş deneyim belgeleri bu ihalelerde kullanılamayacaktır. Ayrıca, çöp toplama işlerinde nakil işleri bazı belediyelerde yapılmamaktadır. Nakil işleri yapılmayan belediyelerden elde edilen iş deneyim belgeleri de yine bu idarede kullanılamayacaktır.

4- İhale dokümanının 25 inci maddesinde yapılan ücretlere yönelik düzenleme çok karışık ve yanlış hesaplamaya sebep olacak mahiyettedir. Burada brüt ücrete yer verilmesi ve bunun asgari ücretin yüzde kaç fazlası olacağının yazması yeterlidir.

  • ŞANTİYE SORUMLUSU ÇALIŞMASI 1 (Bir) adet şantiye sorumlusuna ödenecek ücret; Aylık Ücret(Asgari Ücret) +Asgari Ücret Fazlası(Asgari Ücretin %65,02’si) + SGK Primi İşveren hissesi + Yemek Yardımı   (Günlük 4,00 TL) +  İşsizlik Sigortası İşveren hissesi “

5- İdari şartnamenin fiyat farkı kısmında yapılan düzenleme şu şekildedir:

“31/08/2013 tarih ve 28751 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa göre ihale edilen hizmet alımlarında uygulanacak fiyat farkına ilişkin esaslara göre fiyat farkı ödenecektir.”

Bu düzenleme mevzuat olarak hatalıdır. Çünkü son Bakanlar Kurulu kararına göre, fiyat farklarında sadece işçilik maliyetine göre bir fiyat farkı hesabı yapılacaksa, bunun açık bir şekilde ifade edilmesi gerekmektedir. Aksi halde bu ihalede hesaplanacak fiyat farkına yönelik tereddütler yaşanacaktır. Söz konusu ihalenin davalık olması kuvvetle muhtemeldir. Çünkü iradenin muradı ile hakediş ödenmesi sırasında ortaya çıkacak durumlar aynı olmayacaktır.

Ayrıca, bu şekilde bir düzenlemenin geçerli olabilmesi katsayı belirlenmesine de bağlıdır. Aksi halde dava yoluyla yüklenici bu ihalede eksik aldığı fiyat farklarını talep edebilecektir.

6- İhale dokümanı satış bedeli 500 TL olup, rakam olarak basım maliyetinin üzerinde gözükmektedir. Genelde doküman satış bedelleri 100 TL civarıdır. Ancak, tek başına bu aykırılığın iptal sebebi olmadığını düşünmekteyiz.

7- İhale dokümanında yeterlik kriteri olarak şu cümleye yer verilmektedir: “Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırma Genel Müdürlüğünden alınmış K1 Yetki Belgesi veya C2, L1, L2, R1, R2 yetki belgelerinden en az birine sahip olması ve bu belgenin aslı veya noter onaylı suretini teklifleri ekinde sunmaları zorunludur.” Söz konusu kriter bazı firmalar tarafından eleştirilmekle birlikte, KİK’nun 2008/UH.I-5095 nolu kararı ile talep edilmesinde sakınca görülmemiştir.

8- İhalenin teknik şartnamesine ulaşılamadığı için değerlendirme yapılamamıştır.

 

İHALE HUKUKUNA İLİŞKİN TÜM SORULARINIZ İÇİN 0535 645 00 20. HEMEN ARAYIN