Yol ve Yemek Ücreti Hk.
Sayın Ferhat Bey.

Daha önceki sorulara verdiğiniz cevaplarda yıllık izin, rapor vs. gibi çalışılmayan günlerde işçiye bu süreler içerisinde yol ve yemek ücretinin ödenmemesi gerektiği yönünde olduğu (sözleşmede ödeneceği yönünde bir hüküm yok ise) gözükmektedir.

İş kanunun "Geçersiz sebeple yapılan feshin sonuçları" başlıklı 21. maddesinin 3. fıkrasında "Kararın kesinleşmesine kadar çalıştırılmadığı süre için işçiye en çok dört aya kadar doğmuş bulunan ücret ve diğer
hakları ödenir." hükmi yer almaktadır.Ayrıca yine İş kanunun 46. maddesin de yazılı çalışılmış gibi sayılan günler ifadesi yol ve yemek ücreti ile diğer ücretin ödenmesi gerektiği yönünde anlaşılmasını gerektirmiyor mu?

Örnek bir Yargıtay kararı:
YARGITAY
9. HUKUK DAİRESİ
Esas Numarası: 2008/22949
Karar Numarası: 2010/7943
Karar Tarihi: 22.03.2010
"Boşta geçen sürenin en çok 4 aylık kısmı içinde gerçekleşen diğer haklar kavramına, ikramiye, gıda yardımı, yol yardımı, yakacak yardımı ve servis hizmeti gibi para ile ölçülebilen haklar dahil edilmelidir. Söz konusu hesaplamaların işçinin belirtilen dönemde işyerinde çalışıyormuş gibi yapılması ve para ile ölçülebilen tüm değerlerin dikkate alınması gerekir. Bununla birlikte işçinin ancak fiili çalışması ile ortaya çıkabilecek olan fazla çalışma ücreti, hafta tatili ile bayram ve genel tatil günlerinde çalışma karşılığı ücret ile satışa bağlı pirim gibi ödemelerinin, en çok 4 ay kadar boşta geçen süre içinde ödenmesi gereken diğer haklar kavramında değerlendirilmesi mümkün olmaz"
Cevap : Yol ve Yemek Ücreti Hk.
Mali Hakem Uzman Uzman Yanıtı
Bu alanı görebilmek için lütfen giriş yapın veya kayıt olun. Site kullanım bedellerini inceleyin.
Tamamen ÜCRETSİZ üye olun, sonra yanlız bu soru cevaplarını,

Kredi kartıyla sadece 30 TL ödeyip, satın alarak görüntüleyebilirsiniz.