İl Özel İdaresine Ait Taşınmazların Satışında Alternatif Yasal Yollar
Sahin Üye

ORTAKLARI KAMU KURUMU (ÖZEL İDARE-BİRLİKLER TİCARET ODASI) OLAN VE İL ÖZEL İDARESİNİN EN BÜYÜK HİSSE İLE HAKİM ORTAK OLDUĞU TİCARET KANUNUNA GÖRE KURULMUŞ A.Ş. İLE İL ÖZEL İDARESİ ARASINDA PROTOKOL YAPILMAK SURETİYLE, ELDE EDİLECEK GELİRİN İL ÖZEL İDARESİNE AKTARILMASI ŞARTIYLA İL ÖZEL İDARESİNE AİT BAZI TAŞINMAZLARIN BU A.Ş. ÜZERİNDEN SATILMASI MÜMKÜNMÜ?

Sayın hocam iyi çalışmalar.

Bitlis İl Özel İdaresi ile TOKİ arasında imzalanan “Kentsel Dönüşüm ve Gelişim İşbirliği” konulu Protokol kapsamında TOKİ tarafından “Bitlis İl özel İdaresi Hizmet Binası ile Ek Binaları, 700 adet dükkan, 5 adet kafeterya, 103 adet büro kapasiteli Ticaret Merkezi, 24 Daireli Lojman İnşaatları ile Alt Yapı ve Çevre Düzenlemesi İşi” yapıları Eylül 2016 ayı itibarıyla üretilmiştir.

TOKİ tarafından üretilen bu yapıların kesin hesap ve güncel değerleme sonucu çıkacak toplam bedeline karşılık İl Özel İdaresi bu bedeli karşılayacak şekilde yeteri kadar arsayı TOKİ’ ye devredecek, devredilen bu arsalar borcu karşılamaması halinde kalan tutar için üretilen yapılar kapsamındaki yeteri kadar dükkan nitelikli taşınmaza TOKİ tarafından İpotek konulacak, İl Özel İdaresi bu taşınmazları sattıkça günün değerleme bedeli üzerinden TOKİ’ nin borcunu ödeyecektir.

İlimiz İl Özel İdaresi TOKİ’ ye olan borcunun tamamını yeteri kadar arsası olmadığı nedenle arsa takası yoluyla ödeyemeyeceğinden, kalan kısmını 12 yıl içinde günün değerleme bedeli üzerinden TOKİ’ ce İpotek konulacak dükkan, kafeterya ve büroları satarak ödemeyi planlamaktadır.

İl Özel İdaresinin satışta tabi olduğu 2886 sayılı yasaya göre bu kapsamdaki bu kadar taşınmazı satması ihale iş ve işlemleri uzun bir sürece yayılacağından, prosedürü daha az ve daha kolay alternatif yasal yollar aramaktadır.

İlk akla gelen TOKİ’ nin yaptığı gibi herhangi bir kamu bankası ile anlaşma ile veya ortakları kamu kurumu (Özel İdare-Birlikler-Ticaret Odası) olan ve İl Özel İdaresinin en büyük hisse ile hakim ortak olduğu Ticaret Kanununa göre kurulmuş A.Ş. ile İl Özel İdaresi arasında Protokol yapılmak suretiyle ve elde edilecek gelirin İl Özel İdaresine aktarılması şartıyla İl Özel İdaresine ait bu kapsamdaki dükkan, kafeterya ve büro nitelikli taşınmazların bu A.Ş. üzerinden satılması şeklindedir.

Satış işlemini olabilecek en kısa sürede sonuçlandırıp borçları ödeyebilmek için İl Özel İdaresi yetkili organlarından gerekli izinleri alarak böyle bir yönteme gidebilirmiyiz?

Konu ile ilgili doyurucu bir açıklamayla ve olabilecek işlem akış süreçleri varsa örnek uygulamalarıyla bizi bilgilendirirseniz ziyadesiyle memnun oluruz.

Şimdiden teşekkürler iyi çalışmalar. 16.10.2016


Cevap : İl Özel İdaresine Ait Taşınmazların Satışında Alternatif Yasal Yollar
Mali Hakem Uzman Uzman Yanıtı
Bu alanı görebilmek için lütfen giriş yapın veya kayıt olun. Site kullanım bedellerini inceleyin.
Tamamen ÜCRETSİZ üye olun, sonra yanlız bu soru cevaplarını,

Kredi kartıyla sadece 30 TL ödeyip, satın alarak görüntüleyebilirsiniz.