2886 Sayılı Kanun ve 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu
Hocam Merhabalar,

Şirketimiz il genelinde raylı sistem işletmeciliği yapan bir belediye iştirak şirketidir. Sermayesinin yarıdan fazlası büyükşehir belediyesine aittir. Söz konusu işletmecilik faaliyeti Belediye Meclis Kararı ile şirketimize verilmiştir. Karar paragrafı aşağıdaki şekildedir:

“…….. İl sınırları dahilinde bulunan mevcut ve halen yapılmakta olan tüm raylı sistem, funiküler ve teleferik hatlarının …… mütemmim cüzü ve teferruatları ile beraber işletilmesinin 30 yıl süreyle, Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşlarının sermayesinin %50'sinden fazlasına sahip olduğu …….. Tic. AŞ'ne devredilmesi, işletme süresince ihtiyaç duyulacak tüm bakım, onarım, revizyon, ikmal, rehabilitasyon gibi işlerin aynı şirket tarafından yapılması ve ayrıca toplam yolcu hasılatının %.....'si, yolculuk dışı hasılatın(kira, işgaliye, reklam v.b.) ise %....'si Büyükşehir Belediyesi'ne ödenmesi 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun 26.maddesi uyarınca uygun bulunmuştur. “

Şirketimiz ticari bir şirket olarak yolcu taşımacılığı yanında elindeki değerleri (mütemmim cüzü ve teferruatları) gelire dönüştürmek maksadıyla başkaca ticari faaliyetlerde de bulunmaktadır. Örnek vermek gerekirse trenlerin iç veya dış reklam alanlarına reklam giydirmesi yapmak, metro güzergâhlarında alışveriş merkezlerinin yönünü belirtir levhalar asmak, istasyonlarda uygun yerleri bankalara ATM alanı olarak kullandırmak, büfe vb. satış alanları oluşturmak suretiyle bu alanları üçüncü şahısların kullanım hakkına vermek veya hurdaya çıkan malzeme ve atık malzemeleri satmak gibi gelir elde edici teşebbüs ve faaliyetlerde bulunuyor. (Not: İstasyonun ilk halinde bu alanlar tamamen boş- Biz şirket olarak buralarda üzerine mobo benzeri yapılar kurarak/kurdurarak satış alanı vs oluşturuyoruz)

Sorumuz: İstasyonlardaki ATM Alanlarının kiraya verilmesi işini 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 26. Maddesi düzenlemesine göre 2886 Sayılı kanuna tabii olarak ihale etmek zorunda mıyız? İstasyonlardaki büfe benzeri alanları üçüncü şahıslara kiraya verirken (yiyecek /içecek satıcıları- züccaciyeci -çiçekçi vs ) 2886 ya göre ihale etmek zorunda mıyız? Kendi oluşturacağımız şartnamelere göre rekabete açık şekilde ihale edebilir miyiz?

Teşekkür ederiz.

Cevap : 2886 Sayılı Kanun ve 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu
Mali Hakem Uzman Uzman Yanıtı
Bu alanı görebilmek için lütfen giriş yapın veya kayıt olun. Site kullanım bedellerini inceleyin.
Tamamen ÜCRETSİZ üye olun, sonra yanlız bu soru cevaplarını,

Kredi kartıyla sadece 30 TL ödeyip, satın alarak görüntüleyebilirsiniz.