İdare Kesin Hesabını Çıkaracaklar, Maliye Bakanlığının Bu Yazısını Okuyun

İdare Kesin Hesabını Çıkaracaklar, Maliye Bakanlığının Bu Yazısını Okuyun

Maliye Bakanlığı tarafından 2016 yılı Kesin Hesabının düzenlenmesine yönelik yazı yayımlanmıştır. Merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin dikkatine yönelik olarak düzenlenen yazıda, kesin hesap kanunu tasarısının eksiksiz ve zamanında tamamlanması için dikkat edilmesi gerekli hususlara yer verilmektedir.

İdarelerin kesin hesap birimlerinde çalışanların dikkat etmesi gerekli bilgilere yer verilen yazı aşağıdadır.

 

 

T.C.

MALİYE BAKANLIĞI

Muhasebat Genel Müdürlüğü

 

Sayı: 82401547-843.03-27428                             09/12/2016

Konu: 2016 Yılı Kesin Hesabı

BAŞBAKANLIK

 

Bilindiği üzere, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu hükümlerine göre, merkezi yönetim kapsamında sayılan kamu idarelerinin kesin hesaplarının hazırlanmasına ilişkin hususlar 26/04/2006 tarihli ve 26150 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu İdarelerinin Kesin Hesaplarının Düzenlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikle belirlenmiştir.

2016 yılı Kesin Hesap Kanunu Tasarısının mevzuatında öngörülen süre içerisinde hatasız ve noksansız olarak hazırlanmasını sağlamak üzere, olası tereddütleri gidermek ve uygulama birliğini sağlamak amacıyla söz konusu Yönetmeliğin uygulamasıyla ilgili olarak aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

Merkezi Yönetim Muhasebe Yönetmeliğine göre düzenlenecek mali tablolar ile kamu idarelerinin 2016 yılı kesin hesap cetvelleri arasında uyumun sağlanması ve ödenek üstü giderin yapıldığı tertiplerde aynı zamanda ödenek iptalinin de önlenmesi bakımından yıl sonuna kadar  gerek merkezde gerekse taşrada yapılmış olan ödenek üstü harcamalar Mali Hizmetler Birimleri tarafından tespit edilecek ve merkezden gönderilebilecek durumda olan ödenekler ile gönderilmiş ödeneklerden fazlalığı nedeniyle kullanılmamış olanlardan, tenkis edilebilecek ödenekler tenkis edilerek, ihtiyaç bulunan harcama birimlerine gönderilecektir.

Sayıştay Başkanlığı tarafından düzenlenen genel uygunluk bildirimi ve kamu idaresi raporlarında mahsup dönemine aktarılan ödeneklerin büyük oranda iptal edildiği, mahsup dönemine aktarılacak tutarın mali yılın sonuna kadar hizmet yerine getirildiği veya mal teslim alındığı halde mahsubu yapılamayan giderlerle sınırlı tutulması gerektiği tespiti yapılmıştır. Kamu idarelerinin mahsup dönemine aktarılması gereken ödeneklerle ilgili, Bakanlığımız tarafından yayımlanan Ön Ödeme Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 14 üncü maddesinde yer alan sınırlamalara dikkat etmeleri gerekmektedir.

Genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinin, bir taahhüde ve harcama talimatına dayanmayan giderlere ilişkin olup; 323- Bütçeleştirilmiş Borçlar Hesabına alınan tutarlara  ait ödenek gönderme belgeleri, Mali Hizmetler Birimleri tarafından Bakanlığımızca yayımlanan 16/11/2015 tarih ve 11246 sayılı genel yazımızda belirtildiği şekilde, muhasebe birimlerine gönderilerek, en geç mali yılın sonuna kadar muhasebeleştirme ile ödeme işlemlerinin tamamlanması ve bütçeleştirilmiş borçlar hesabının bir sonraki yıla devir vermemesine özen göstermeleri gerekmektedir.

Özel gelir ve şartlı bağış ve yardımlara ait gelir artıkları ile ertesi yıla devredilmesi gereken ödenekler, (akreditif, taahhüt, dış proje  kredisi akreditif ve avans artıkları, özel ödenek ve şartlı bağış ve yardımlara ait ödenekler ile diğer mevzuat gereğince devredilmesi gereken ödenekler) Mali Hizmetler Birimleri tarafından mahsup dönemi sona ermeden önce muhasebe birimlerine yazılı olarak bildirilerek gerekli muhasebe kaydının yapılması ve kurum kesin hesap cetvellerine yansıtılması sağlanacaktır. Muhasebe birimine bildirilen ve muhasebe kayıtlarına giren ertesi yıla devreden ödenek tutarları ile e-bütçe üzerinden yapılacak işlemlerdeki tutarların eşit olması için mali hizmetler birimlerince gerekli dikkat ve özen gösterilecektir.  

Kapsama dahil idareler tarafından bütçe uygulamasına esas olan muhasebe kayıtları dikkate alınarak kesin hesap cetvelleri hazırlanacaktır. Bu çerçevede bütçe ve muhasebe uygulamalarına uygun olarak;

1- Genel bütçeli idareler için geçici ve kesin mizanlar ile Yıl İçinde Silinen Kamu Alacakları Cetveli (Form 5) ve Kesinleşen Sayıştay İlâmları Uygulama Sonuçları Cetveli (Form 6) Bakanlığımızca düzenlenecektir.

2- 5018 sayılı Kanunun 42 nci maddesinin (g) bendi gereğince hazırlanacak olan mal yönetim hesabı icmal cetvelleri, Bakanlığımız Taşınır Kayıt ve Kontrol Sistemi (TKYS) veya kamu idarelerinin kendi taşınır yönetim sistemi kullanılarak düzenlenecek olup, 18 Ocak 2007 tarihli ve 26407 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Taşınır Mal Yönetmeliği eki İdare Taşınır Mal Yönetimi Ayrıntılı Hesap Cetveli (Örnek 16) ile İdare Taşınır Mal Yönetim Hesabı İcmal Cetveli’nden (Örnek 17) oluşacaktır. Cetvellerde ölçü birimi ve miktar sütunlarına yer verilmeyecektir.

Söz konusu cetveller kurumlarca düzenlenecek ve Bakanlığımızca konsolide edilecektir. Bu cetvellerin muhasebe kayıtlarıyla tutarlılığı sağlanacaktır. Cetvellerle muhasebe kayıtları arasında uyumsuzluk bulunması halinde, uyumsuzluğun nedenleri ile 2017 yılı içerisinde ne şekilde giderileceği hususu Bakanlığımıza yazılacak yazıda açıklanacaktır.

3- Sayıştay Başkanlığı tarafından her yıl eleştiri konusu yapılan bütçe gelir ve bütçe gider kesin hesap cetvelleri açıklamalarının; Kamu İdarelerinin Kesin Hesaplarının Düzenlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmeliğin 19 uncu ve 24 üncü maddelerinde belirtilen hususlara uygun olacak şekilde sapma nedeni açıklamalarının ayrıntılı olarak yazılmasına özel önem verilecektir.

4- Kesin hesap cetvellerinin kapağına, ilgili bakanlık/üniversite/daire veya idarenin adı yazılacak, “2016 Yılı Kesin Hesabı” ibaresi konulacak ve kesin hesap cetvellerinin kapağından sonra gelmek üzere “İçindekiler” sayfası eklenip cetvellerin adları ile sayfa numaraları gösterilecektir. Kesin hesap cetvellerinin üst kısmında yer alan “KURUMU” yanına kurum kodu ve adı yazılacak, kesin hesap cetvelleri A4 kağıdı ebadında ciltlenerek bastırılacaktır. 

5- Yönetmelik ve yukarıda belirtilen kapsam, şekil ve esaslar doğrultusunda hazırlanan ciltlenmiş kurum kesin hesabının iki nüshası en geç 15 Nisan 2017 tarihine kadar mutabakat sağlanmak üzere Bakanlığımıza (Muhasebat Genel Müdürlüğü) gönderilecektir. 

6- Bakanlığımızla (Muhasebat Genel Müdürlüğü) mutabakat sağlanarak, ilgili bakan ve üst yönetici tarafından imzalanmış, (bütçe giderleri kesin hesap cetvelinin son sayfası, bütçe gelirleri kesin hesap cetvelinin son sayfası ve idare taşınır mal yönetim hesabı icmal cetvelinin son sayfası olmak üzere) ciltlenmiş kurum kesin hesapları en geç 15 Mayıs 2017 tarihine kadar beş nüsha olarak Bakanlığımıza teslim edilecektir.

7- Türkiye Büyük Millet Meclisi, Cumhurbaşkanlığı ve Sayıştay Başkanlığının üst yönetici tarafından imzalanmış kesin hesapları ile ilgili bakan ve üst yönetici tarafından imzalanmış düzenleyici ve denetleyici kurumlara ait kesin hesaplar da aynı süre içinde beş nüsha halinde merkezi yönetim kesin hesabına eklenmek üzere Bakanlığımıza gönderilecektir.  

8- Kesin hesap kanunu tasarıları, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu ve Plan ve Bütçe Komisyonunda yeni yıl bütçe kanunu tasarısıyla birlikte görüşülüp karara bağlanacağından; genel ve özel bütçeli idareler ile düzenleyici ve denetleyici kurumlarca kesin hesaplar bastırılarak elli nüshası (üniversitelerce yirmi beş nüshası) Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığına, beş nüshası da Sayıştay Başkanlığına Ekim ayının ilk haftasında gönderilecektir. 

İlgili idareler tarafından kesin hesap raporlarına, Muhasebat Genel Müdürlüğü portalı içerisinde yer alan www.kbs.gov.tr veya http://say2000i.muhasebat.gov.tr adreslerinden ulaşılabilecektir.

      Bilgilerini ve gereğini arz /rica ederim.