Hizmet Alımlarında Kısmi Kabul Yapılabilir Mi?

Hizmet Alımları Kabul / Geçici Kabul
Hizmet alımlarında kısmi kabul yapılabilir mi?
Özeti :

Kısmi kabul alımlarda uygulanmaktadır. Hizmet alımlarında kısmi kabul yapılabilir mi ve süreklilik arz eden hizmetlerde kısmi kabul mümkün müdür sorularına yazımızda cevap verilecektir.

  İhale ve mali konularda DANIŞMANLIK ve EĞİTİM talepleriniz için iletişime geçmek üzere lütfen TIKLAYINIZ

Hizmet İşleri Genel Şartnamesinin 45 inci maddesine göre;

“İşin kısımlar halinde ve değişik zamanlarda tamamlanacağı sözleşmede öngörülmüşse, tamamlanan ve müstakil kullanıma elverişli olan kısımlar için, idarenin isteği üzerine ve işin bütününün kabulünün yapıldığı anlamına gelmemek şartıyla 44 üncü madde hükümlerine uygun olarak kısmi kabul yapılabilir. Ancak, sözleşme konusu hizmetin, aynı işin tekrarı şeklinde gerçekleştirildiği yemek, temizlik, güvenlik ve personel taşıma gibi süreklilik arz eden hizmet işlerinde kısmi kabul yapılamaz.

Sözleşmede belirlenen tarihte, işin tamamlandığının tespit edilebilmesi ve kabul işleminin yapılabilmesi için yüklenicinin idareye zamanında başvurması gereklidir.”

Tip sözleşmenin 20 inci maddesinin 1 nolu bendinde göre ihale konusu hizmet alımında kısmi kabul öngörülüyorsa bu bentte gerekli düzenlemeler yapılacak ve hangi kısımlar itibariyle kabulün gerçekleştirileceği ifade edilecektir.

Ancak, HİGŞ düzenlemelerinin sözleşme düzenlemelerine göre önceliğinin bulunduğu göz önüne alınırsa, şu tespitlerin yapılmasında fayda vardır.

  • Kısmi kabul yapılacak olan hizmet alımlarında sözleşme tasarısında buna yönelik düzenlemenin olması gerekir.
  • Kısmi kabul yapılabilmesi için kısmın tamamlanmış ve kullanıma elverişli olması gerekir.
  • İdare tarafından kısmi kabul yapılmasının istenmesi gerekir. Yüklenicinin bunu istemesi önemli olmayıp, sözleşme tasarısında yazsa da, idare tarafından istenilmediği hallerde kısmi kabul yapılmayabilir.
  • Kısmi kabul yapılmış olması işin bütününün kabulü anlamına gelmediği gibi, kabul edilen kısımlarla ilgili olarak yüklenicinin sorumluluğunu da tamamen ortadan kaldırmamaktadır.
  • Kısmi kabul yapılan kısımların teminatı iade edilmez.
  • Kısmi kabul yapılan bölümler için parça iş deneyim belgesi düzenlenmez.
  • Süreklilik arzeden hizmet alımlarında kısmi kabul yoktur.
  • Kısmi kabulün zamanında gerçekleştirilebilmesi için yüklenicinin zamanında başvurması gereklidir.
  • Aynı işin tekrarı şeklinde gerçekleşen[1] süreklilik arzeden hizmet alımlarında kısmi kabul yapılamamaktadır. Bu sebeple sözleşmelerine aksi hüküm konulmuş olsa dahi, bu tür hizmetlerde kısmi kabul yapılamayacaktır.

Ancak, kanaatimizce, süreklilik arzeden hizmet alımlarının ikincil mevzuatta, özellikle HİGŞ’de daha farklı ele alınmasında fayda vardır. Bu tür hizmetler her gün tekrar ettiğinden ve aylık hakedişler ve muayene ve kabul işlemleri kontrol teşkilatı kayıtları üzerinden gerçekleştiğinden dolayı her ay kabul belgesi düzenlenmesi ve aylık hakedişler itibariyle de kısmi kabul yapılmasına imkân verilmesi daha uygundur. Çünkü kısmi kabulün temel kriteri işin tamamlanmış ve müstakil kullanıma elverişli olmasıdır. Örneğin yemek hizmeti alımında, bir ay boyunca alınan yemekler bitmiştir, hizmet verilmiştir ve idarece hizmet alınmıştır. Alınan bu hizmetin geri dönüşü de yoktur. Burada sosyal güvenlik mevzuatından ve işçi haklarından kaynaklı unsurlar da dikkate alınmak suretiyle aylık kısmi kabule imkân sağlayacak şekilde uyarlamaların yapılması gerekir.

 

[1] Süreklilik arzeden hizmetleri tanımlama noktasında bu yaklaşım HİGŞ’nin 45 inci maddesinde geçmektedir.