Belediye Şirketlerinde Bağımsız Denetim Zorunluluğu Başladı

Mali Yönetim Belediye Şirketleri
BELEDİYE ŞİRKETLERİNDE BAĞIMSIZ DENETİM ZORUNLULUĞU BAŞLADI
Özeti :

Belediye şirketleri 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre bağımsız denetime tabi tutulmaktadır. Belediye şirketlerinden belli kriterleri sağlayanlar 2015 yılı dahil bağımsız denetimden geçmek zorundadır. Bağımsız denetimden geçmeyen belediye şirketlerini ise çeşitli müeyyideler beklemektedir.

  İhale ve mali konularda DANIŞMANLIK ve EĞİTİM talepleriniz için iletişime geçmek üzere lütfen TIKLAYINIZ

BELEDİYE ŞİRKETLERİNDE BAĞIMSIZ DENETİM ZORUNLULUĞU BAŞLADI

6102 Türk Ticaret Kanunu ile birlikte şirketler büyüklüklerine göre bağımsız denetime tabi tutulmaktadır. Özel sektör içerisinde önemli bir yer tutan ve belediyeler tarafından kurulan şirketler de bağımsız denetime tabidir. Söz konusu şirketlerin Sayıştay Denetimine tabi olması, yargı makamları nezdinde kimi zaman kamu şeklinde ele alınıyor olması, belediyelerin tasarruf yetkilerinin söz konusu şirketler üzerinde yoğun olması, belediye şirketlerinin bağımsız denetime tabi tutulması gerçeğini değiştirmemektedir.

23.01.2013 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 2012/4213 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’na göre; aşağıdaki üç ölçütten en az ikisini sağlayan belediye şirketleri 01.01.2015 tarihinden itibaren bağımsız denetime tabidir.

  1. Aktif toplamı 40 milyon TL ve üstü
  2. Yıllık net satış hasılatı 50 milyon TL ve üstü
  3. Çalışan sayısı 125 ve üstü

Enerji sektöründe faaliyet gösteren lisans, sertifika veya yetki belgesi sahibi belediye şirketleri ise aşağıdaki üç ölçütten en az ikisini sağlamaları halinde bağımsız denetime tabidir.

  1. Aktif toplamı 50 milyon TL ve üstü
  2. Yıllık net satış hasılatı 100 milyon TL ve üstü
  3. Çalışan sayısı 200 ve üstü

Yukarıdaki şartları sağladığı halde bağımsız denetimden geçmeyen belediye şirketlerine yönelik bir takım yaptırımlar getirilmiştir. Denetime tabi olduğu halde denetlettirilmemiş finansal tablolar ile yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporu düzenlenmemiş hükmündedir. Buna göre;

  • Yönetim kurulu ibra edilemeyecektir.
  • Sayıştay incelemesi başlatılabilecektir.
  • Kurum vergi incelemesine sevk edilebilecektir.
  • Genel kurul, söz konusu finansal tablolara dayanarak hiç bir karar alamayacaktır.

Belediye şirketleri için yapılan izah, kamu iktisadi teşebbüsleri, il özel idareleri tarafından kurulan şirketler gibi kamunun kurduğu tüm şirketler için de geçerlidir.